Voetbal ontploft bij Arena

Het raadsel van de ontplofte bal heeft ook de Nederlandse voetbalvelden bereikt. Twee dagen na een soortgelijk incident in de Belgische competitie hoorden de spelers van Jong Ajax en Jong Heerenveen maandagavond op sportcomplex De Toekomst in Amsterdam, een knal na een trefzeker schot van de Friezen. De bal lag verkreukeld in het net, arbiter Van der Lip keurde het doelpunt af.

Een woordvoerder van Adidas, de Duitse fabrikant van de twee ontplofte ballen, sprak gisteren bij de NOS-televisie van een uitzonderlijke situatie. ,,Je moet het vergelijken met een klapband bij een auto'', aldus de zegsman. ,,Dat kan ook altijd gebeuren. We hebben van dit merk honderdduizenden ballen verkocht. Het is toeval, dat twee ballen zo kort achter elkaar zijn leeggespat. We laten beide ballen onderzoeken in Duitsland.''

De eerste `ontploffing' was zaterdag bij de wedstrijd Anderlecht-La Louvière (2-1). Bij het eerste doelpunt van de thuisploeg raakte de bal defect bij een afstandsschot van Baseggio. Volgens de bezoekers ging de bal kapot, voordat hij in het doel verdween, waardoor de Belgische scheidsrechter de treffer had moeten afkeuren. Hij kende het doelpunt echter toe.

De Nederlandse scheidsrechter Van der Lip prees zichzelf gisteravond gelukkig dat hij het Belgische voorval had `meegekregen'. Daardoor wist hij precies wat hij moest doen toen hem bij de jeugdduel naast de Arena ongeveer hetzelfde overkwam.

,,De bal kwam op de schoen van de keeper waarna de knal te horen was. Op die plaats moest ik derhalve met een reservebal het spel hervatten. Het doelpunt was echt ongeldig'', verklaarde Van Lip op de website van Ajax.