Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprekken met Lothar de Maizière (laatste minister-president van de DDR) en Hans-Dietrich Genscher (als minister van Buitenlandse Zaken van de BRD één van de architecten van de Duitse hereniging) over vijftien jaar na de val van de Muur en de vraag of de Duitsers één volk zijn geworden. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de antiterreuractie van de Haagse politie waarbij drie agenten gewond raakten, en voor de brandstichting bij de islamitische basisschool in Uden. Ned.3, 22.20-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Vinger aan de pols. Een aantal gasten vertelt over problemen met de slaap. Aan de orde komen slaapwandelen, niet in slaap komen, in slaap vallen bij het stilzitten en ademstilstanden tijdens het slapen. Ned.2, 19.55-20.40u.

Welvaart 2025, de fantasie van... Zie tv-vooraf. Ned.2, 23.10-23.40u.

AMUSEMENT & MUZIEK

De grootste Nederlander: Michiel de Ruyter. Vanavond in de serie over de belangrijkste Nederlanders houdt defensiedeskundige Rob de Wijk een pleidooi voor Michiel de Ruyter. Ned.1, 23.10-23.40u.

NPS output. Aandacht voor souldiva Alicia Keys en fragmenten van haar optreden op het North Sea Festival. Ned.3, 0.20-0.55u.

JEUGD

Het Sinterklaasjournaal. Eerste aflevering van een dagelijks Sinterklaasjournaal met nieuws over het verblijf van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten in Nederland. Ned.3, 17.40-17.55u, herhalingen overdag op 7.25 en 13.30u.

FILM

The enforcer (James Fargo, 1976, VS). `Oh shit,' is het commentaar van rechercheur Harry Callahan (Clint Eastwood) wanneer hij als nieuwe partner de onervaren politieagente Kate Moore (Tyne Daly) krijgt toegewezen. In de derde, wederom fijn politiek incorrecte Dirty Harry-film, waarin het onwaarschijnlijke tweespan een bende gewelddadige pseudo-revolutionairen onder commando van een gestoorde crimineel moet inrekenen, zal Callahan op zijn woorden terugkomen. Veronica, 20.30-22.20u.

.Schindler's list (Steven Spielberg, 1993, VS). Ingetogen en kippenvelveroorzakende dramatisering van een episode uit WO II. Zakenman-bon vivant Oskar Schindler (Liam Neeson) opent in 1939 in Krakau een fabriek waar joodse dwangarbeiders tegen sub-minimumloon emaillen keukengerei voor het nazi-leger vervaardigen. Na een ervaring in het getto maakt de cynische en geldbeluste Schindler een ethische ommezwaai: hij spendeert zijn kapitaal om zo'n duizend mensen te redden van een wisse gaskamerdood. In een bijrol zien we Ralph Fiennes op z'n akeligst als meedogenloze kampcommandant. Oscars voor o.a. Spielberg en componist John Williams. Canvas, 21.00-0.20u.

.The Royal Tenenbaums (Wes Anderson, 2001, VS). Bijna té perfect door Anderson (Rushmore) geregisseerde tragikomedie over een vader (Gene Hackman) die na 20 jaar absentie terugkeert naar zijn gezin van verknipte uitblinkers, om hun te vertellen dat zijn einde nadert. Het met memorabele types, momenten en dialogen bestrooide script ontsnapte wederom aan de pc van Andersons kompaan Owen Wilson; Ben Stiller, Bill Murray, Anjelica Huston en anderen maakten er vervolgens een acteerfeest van. Yorin, 21.30-23.40u.

Rote Sonne (Rudolf Thome, 1970, West-Duitsland). Deze door de jaren heen tot bescheiden culthitje opgestegen Autorenfilm, over vier jonge Generatie '68-vrouwen die zich letterlijk vrij vechten, heeft als grootste troef Uschi Obermeier – ex-Kommune 1-blikvangster, ex-fotomodel en ooit bongospeelster bij de Krautrockers Amon Düül. Tegenwoordig is Obermeier sieradenmaakster in de VS en kijkt met gemengde gevoelens terug op haar verleden als pin-up van de Duitse progressieven. ARD, 0.35-2.00u.

.Baby, it's you (John Sayles, 1983, VS). Uitersten Rosanna Arquette en Vincent Spano ontmoeten elkaar in 1966, maar het duurt vele jaren eer er schot komt in de amoureuze vanzelfsprekendheid van het tweetal. Een van de parels die onafhankelijk filmer Sayles (Lone star) in alles boven het gros van de Amerikaanse regisseurs doet uitstijgen. BBC 1, 0.35-2.20u.

RADIO

Casa luna. Gesprek met Heikelien Verrijn Stuart over het Joegoslavië Tribunaal, oorlogsmisdaden, etnische haat, het proces tegen Miloševic en het boek dat zij over hem schrijft. Radio 1, 0.04-0.45u.

Dubbel-O. Over de ontwikkeling van baby tot kleuter met tips van o.a. pedagoge Marga Schiet. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.