School moslims in Uden brandt af

In het Brabantse Uden is gisteravond een islamitische basisschool in vlammen opgegaan. Politie en brandweer houden er ernstig rekening mee dat het vuur is aangestoken, maar de oorzaak is nog niet vastgesteld. De politie gaat een buurtonderzoek doen om aanwijzingen te krijgen over de eventuele daders.

De politie heeft wel gemeld dat er op de muren van de afgebrande islamitische basisschool Bedir leuzen waren gekalkt: `Theo R.I.P.' zou er zijn geschreven, `White Power' en `kut-moslims'. Gisteren vond de crematie plaats van de vorige week vermoorde Theo van Gogh.

De vuurzee ontstond tegen negen uur. De brandweer is tot vannacht vier uur bezig geweest met het nablussen van het pand dat volledig verloren is gegaan. Er zijn geen gewonden gevallen. In de nacht van zondag op maandag werd een islamitische basisschool in Eindhoven deels vernield door een bom.

Premier Balkenende heeft vanmorgen gemeentebesturen, islamitische gemeenschappen en autochtonen opgeroepen geweld radicaal af te wijzen. ,,Op deze manier zijn we on-Nederlands bezig.'' Aan het begin van de middag zou de premier een oproep doen tot ,,kalmte en dialoog''. Hij zei: ,,We moeten niet over elkaar, maar met elkaar praten.''

Naar aanleiding van de explosie in Eindhoven was de beveiliging van de islamitische gebouwen in Uden vergroot. Het ging om 22 objecten. Volgens burgemeester J. Kersten was de mankracht van de politie te gering om de gebouwen 24 uur per dag te bewaken, zoals in Eindhoven wel gebeurde.

Op de basisschool Bedir zitten 113 leerlingen, van wie er negentig uit het nabijgelegen Oss afkomstig zijn. Algemeen directeur I. Taspinar van de school heeft contact opgenomen met een school in Oss of de kinderen daar woensdag kunnen worden opgevangen. Taspinar zei verslagen te zijn door de brand. Na de aanslag in Eindhoven had hij collega's van andere scholen gevraagd extra alert te zijn.

De gemeente Uden zal in overleg met de GGD en slachtofferhulp onderzoeken of er behoefte bestaat aan geestelijke ondersteuning van de scholieren. Vanmiddag zou in het gemeentehuis een bijeenkomst worden belegd voor de islamitische gemeenschap in Uden, de ouders van de kinderen en de wijkraad.