Nieuw onderzoek orders Boeing

Het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon) begint met een nieuw onderzoek gericht op belangenverstrengeling bij orders geplaatst bij vliegtuig- en wapenfabrikant Boeing. Het gaat om onregelmatigheden bij afgesloten megacontracten ter waarde van 100 miljard dollar (77,5 miljard euro) voor het uitrusten van het Amerikaanse leger met het zogenoemde Future Combat System.

Michael Wynne, hoofd aankopen op het Pentagon, zei gisteren dat hij een speciale taskforce in het leven heeft geroepen die contracten tegen het licht zal houden. De concurrentie van Boeing (onder meer Lockheed Martin en Northrop Grumman) had bij de Amerikaanse regering aangedrongen op een diepgaand onderzoek naar mogelijke bevoordeling van Boeing bij defensieorders.

Centraal in het onderzoek staat opnieuw Darleen Druyun, die negen jaar lang de op een na hoogste post vervulde op het departement wapenaankopen van het Pentagon. Eind vorig jaar kwam uit dat zij met de CFO van Boeing, Mike Sears, een megaorder (tankervliegtuigen ter waarde van 23 miljard dollar) had geregeld in ruil voor een baan bij dat bedrijf. Zowel Druyun als Sears werd op staande voet ontslagen. Druyun bekende voor de rechtbank vorige maand schuld en kreeg een celstraf van negen maanden opgelegd; Sears moet volgende week voorkomen. Het Pentagon annuleerde de vliegtuigorder bij Boeing.

Het Pentagon heeft nu het vermoeden dat de tankerdeal niet de enige opdracht was waarbij militairen handjeklap speelden met Boeing. Het Future Combat System (FCS) is een project dat het Amerikaanse leger over een reeks van jaren moet transformeren in zeer mobiele strijdkrachten die zwaar leunen op technologie. Met de omvorming zijn vele miljarden aan investeringen gemoeid, waarvan Boeing tot nu toe 100 miljard dollar aan orders wist binnen te halen. Bij elf van de orders, met een totale waarde van 33 miljard dollar, was Druyun betrokken.