Mauresmo opent WK

Hoewel Lindsay Davenport en Amélie Mauresmo er dit jaar niet in slaagden een grandslamtoernooi te winnen, binden ze vanaf vandaag wel met elkaar de strijd aan om de nummer één positie van de wereldranglijst. In het Staples Center in Los Angeles strijden de Amerikaanse en de Française verder samen met zes andere toptennissters tot maandag om het officieuze wereldkampioenschap.

In het jaar waarin toppers als Venus Williams, Kim Clijsters en Justine Henin grotendeels door blessures aan de kant stonden waren het de Russinnen die met titels op Roland Garros, Wimbledon en de US Open de macht overnamen. Toch zal het moment dat een Russin zich voor het eerst in de geschiedenis nummer één van de wereld mag noemen nog even uitblijven.

De vijf Russinnen Anastasia Miskina, Svetlana Koeznetsova, Elena Dementjeva, Maria Sjarapova en Vera Zvonareva moeten in Los Angeles toekijken hoe Davenport en Mauresmo een onderlinge strijd uitvechten om de toppositie. Davenport of Mauresmo mag zich misschien aan het einde van het jaar op papier als de beste speelster van 2004 in de boeken gaan, maar in de praktijk is de nieuwe nummer één niet meer dan de meest constante tennisster van het jaar.