Marsh schrapt banen om slechte resultaten

Marsh & McLennan, de door schandalen geplaagde financiële dienstverlener uit New York, gaat 3.000 banen schrappen wegens tegenvallende financiële resultaten. Dit heeft topman Michael Cherkasky, die twee weken geleden het roer overnam van Jeffrey Greenberg, gisteren bekendgemaakt tijdens een conferentie met analisten.

Het merendeel van de ontslagen zal plaatsvinden bij Marsh Inc, de verzekeringsmakelaar, waar al eerder vier hoge functionarissen de wacht is aangezegd. Bij Marsh & McLennan, dat ook een divisie heeft voor fondsbeheer en consultancy, werken wereldwijd in totaal 60.000 mensen.

Het openbaar ministerie van de staat New York en ten minste twintig financiële autoriteiten uit andere staten beschuldigen Marsh & McLennan ervan de markt voor verzekeringen jarenlang te hebben gemanipuleerd, onder andere door schijnbiedingen te regisseren tussen verzekeraars, en speciale commissies te eisen in ruil voor handel. Marsh heeft zulke commissies per onmiddellijk afgeschaft, en zal daardoor honderden miljoenen dollars aan inkomsten mislopen. Topman Cherkasky liet weten al wel een alternatief ondernemingsplan te hebben, maar wil de details daarvan nog niet prijsgeven.

Een intern onderzoek naar de malversaties zou over tien dagen zijn afgerond. Cherkasky zei ,,voorzichtig optimistisch'' te zijn dat zij zich zouden beperken tot ,,een kleine groep mensen''. Bewijs voor andere vormen van fraude dan de genoemde zou vooralsnog niet zijn aangetroffen.

Marsh wil tenminste 400 miljoen dollar bezuinigen door de reductie van werknemers. Het bedrijf heeft 0,5 miljard dollar opzij gelegd voor een schikking met justitie. Cherkasky wilde niet zeggen hoeveel cliënten Marsh heeft verloren door het schandaal. De grote concurrent van Marsh is AON, dat eveneens de aandacht heeft van toezichthouders.

,,Het is onfortuinlijk als werknemers hun baan verliezen door illegaal gedrag van managers'', aldus een reactie van het kantoor van procureur-generaal Eliot Spitzer van New York, die de bal vorige maand aan het rollen bracht.