Maffiastrijd in Napels laait op

De Italiaanse stad Napels is opnieuw in de greep van een maffiaoorlog. Alleen al in de afgelopen twee weken heeft de plaatselijke maffia, de camorra, zeven moorden gepleegd.

Gisteren vond de politie na een anoniem telefoontje een auto waarin drie lijken waren verstopt. De mannen waren met een regen van kogels onherkenbaar verminkt.

De ontdekking van de doden vond plaats op het moment dat op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rome werd vergaderd over de veiligheid in Napels. Het openbaar ministerie sluit niet uit dat de drievoudige moord een reactie is op het verscherpte toezicht in de wijk Scampia waar een bloedige strijd om de macht over de drugshandel voortduurt.

Na vier moorden op rij in de wijk die wordt beheerst door de clan van Paolo di Lauro, bijgenaamd De Miljonair, had de politie de toegangswegen met wegblokkades afgesloten. Op straat patrouilleerden carabinieri die vanuit de lucht werden gesteund door helikopters. Desondanks slaagde de camorra erin om de wagen met de lijken van buiten de wijk in te krijgen.

Het geweld in Napels is de laatste twee jaar weer fors toegenomen. Nadat het aantal moorden in 1991 met 258 een hoogtepunt had bereikt, was er na grootscheepse politieacties in de daarop volgende jaren sprake van een geleidelijke daling tot 64 moorden in 2002. Dit jaar zijn tot nu toe alweer 105 personen omgebracht. Camorraleden, maar ook onschuldige burgers, zoals dit voorjaar de 14-jarige Annalisa Durante, die als levend schild werd gebruikt door een crimineel.

De president van de regio Campanië en oud-burgemeester van Napels, Antonio Bassolino, riep de regering onlangs op ernst te maken met de strijd tegen de camorra. Tijdens de vergadering op het ministerie van Binnenlandse Zaken die daar op volgde, is besloten om met geheimagenten dieper in de clans te laten infiltreren om zo hun bezittingen in beslag te nemen en hun commerciële activiteiten te kunnen beëindigen.

Minister Pisanu van Binnenlandse Zaken weerspreekt de kritiek dat de rijksoverheid Napels in de steek heeft gelaten. ,,De politie-inzet in Napels is onvergelijkbaar met elke andere Italiaanse stad. Al lange tijd heeft Napels per hoofd van de bevolking het grootste aantal politiemannen.''