Knakkende hoefjes door de nepsneeuw

Het leven als kersthert kan er heel anders uitzien dan verwacht. Met knakkende hoefjes door de nepsneeuw valt al niet mee, laat staan over houtblokken klauteren. Zeker niet als een eindje verderop, tussen de koekoeksklokken en de kerstdozen, een kersthaantje met zijn spierballen rolt, nogal bedreigend is dat. Wie zich vervolgens iets te innig tussen de witte takken van de nepkerstboom nestelt, wordt er acuut door aangerand. Kerstpakket van Suzan Bogaerdt en Bianca van der Schoot maakt deze risico's van het kersthertenleven zeer inzichtelijk.

Waar het stuk verder over gaat, is minder helder. Als de klok slaat veranderen de spelers van rol en worden ze bijvoorbeeld een chagrijnige kerstman. Die kerstman doet vol concentratie iets met een boodschappenwagentje en een hertengewei, of hij slaat met een stok op een tafel. Ex-danser en gastspeler Mischa van Dullemen is behalve haantje voornamelijk toeschouwer, terwijl Van der Schoot en Boogaerdt doen wat ze goed kunnen: tegen elkaar etteren en met grote serieuze ogen gekke fantasietjes presenteren.

Een klokslag later verschijnt er een verschrikkelijke sneeuwman, compleet met profetische gaven: ,,Ik zie een vrouw die het haar los heeft. Dat betekent we allemaal wat losser moeten worden.'' Kerstpakket is ook los, zo los als zand; kerstzand.

Voorstelling: Kerstpakket, door Boogaerdt/Van der Schoot. Concept en spel: Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot. Gezien: 7/11, Theater Bellevue, Amsterdam. Aldaar t/m 21/11. Tournee t/m 29/1. Inl. (020) 627 7555 of www.viarudolphi.nl

    • Jowi Schmitz