`Ik ben óf supervrouw óf gek'

Hoe combineren mensen hun werk en privé-leven? Deel 4 in een serie: Anneliese Bergman, sinds 2001 hoofdredacteur van weekblad Margriet.

Hoofdredacteur van een damesblad. Het heeft iets gezapigs.

,,Gezápigs? Hoe komt u daarbij? Margriet is een blad met een grote redactie en een grote lezersschare. Dat levert vaak zeer boeiende contacten en gesprekken op. Dus ik zou zeggen: verre van gezapig.''

Uw blad kampt al enige jaren met een oplagedaling. Hoeveel tijd en moeite kost het u om dat tij te keren?

,,Die oplagedaling is inderdaad een probleem. En dus is het belangrijk om naar de toekomst te kijken en je af te vragen hoe het beter kan. Hoe je lezers nóg meer aan je kunt binden. Maar ik staar mij zeker niet blind op die oplagecijfers. Ik probeer gewoon iedere week een zo spannend en interessant mogelijk blad te maken. Als dat met enige regelmaat lukt, dan komt de beloning vanzelf.''

Margriet organiseert een aantal keer per jaar uitstapjes voor haar lezeressen. Bent u altijd van de partij?

,,Altijd. Ik vind het belangrijk om contact met mijn lezeressen te houden. Te weten wat er leeft, wat hun voorkeuren zijn. Als ik daarvoor een dag of een middag moet opofferen: geen probleem.''

Ik kan mij voorstellen dat de grens tussen werk en privé daardoor wel gemakkelijk vervaagt.

,,Dat kan ik niet ontkennen. Zo ga ik ook regelmatig naar afscheidsetentjes en recepties van mensen die ik via mijn werk heb leren kennen. Een ander zou zeggen `moet dat nou', maar ik vind het gewoon leuk. Laatst werd ik uitgenodigd voor een diner waar ook Jaap de Hoop Scheffer van de partij was. Zo'n kans laat je toch niet lopen?''

Ook niet als je drie opgroeiende kinderen hebt?

,,Nee, want mijn man en ik hebben de zaken thuis goed geregeld. Hij is fotograaf en heeft een kantoor aan huis. Op woensdag- en donderdagmiddag zorgt hij voor de kinderen, mijn moeder neemt de maandag en de dinsdag voor haar rekening. Op vrijdagmiddag ben ik thuis. Bij ziekte kunnen wij terugvallen op een netwerk van vriendinnen. Ik mag niet klagen.''

Uw lezeressen hebben over het algemeen geen fulltime baan. Kunnen zij uw ambitie wel waarderen?

,,Dat verschilt. Sommigen beschouwen mij als een soort super woman, anderen denken: díé is gek. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Ik heb nog nooit een afkeurende reactie gehad.''

Hoeveel uur werkt u per week?

,,Een interessante vraag, want wat is `werk'? Is dat je voorbereiden op een interview als je hardloopt? Mij valt op dat alle heren in deze rubriek 80 tot 100 uur werken. Valt daar ook het rondje golfbaan op vrijdagochtend onder? Ik ken genoeg topmannen die bij mooi weer languit in de tuin liggen. Daarom word ik altijd een beetje lacherig van die vraag. Maar om toch een antwoord te geven: mijn man en ik hangen allebei de leer aan dat werk vóór plezier gaat.''

Wie doet het huishouden?

,,Wat het huishouden betreft zijn we heel traditioneel: mijn man hanteert de boormachine, ik was en strijk. Of die taakverdeling problemen oplevert? Neu. Ik vind dat je moet doen waar je goed in bent. Dat mijn man nooit strijkt, is een beetje zielig, maar ik zal het nooit tegen hem gebruiken.''

Heeft u hobby's?

,,Nee. Of ja, toch wel. Ik loop twee keer per week hard met een stel vriendinnen. En ik winkel graag. Elk jaar ga ik voor vijf dagen naar Amerika om de outlets leeg te kopen. Heerlijk!''

Volgende week in de serie `balans': journalist Rob Trip.

    • Danielle Pinedo