Ierse lesbiennes eisen erkenning huwelijk

Een lesbisch stel mag proberen hun in Canada gesloten huwelijk rechtsgeldig te laten verklaren in Ierland. Het Ierse Hooggerechtshof heeft gisteren besloten dat er voldoende aanleiding is voor een volledige rechtszaak. De rechter voegde eraan toe dat dit niet betekent dat hun huwelijk ook daadwerkelijk rechtsgeldig zal worden verklaard. Een definitieve uitspraak zal een tijd op zich laten wachten, want de zaak zal ongetwijfeld tot de Hoge Raad worden uitgevochten.

Ann Louise Gilligan en Katherine Zappone trouwden in september vorig jaar in de Canadese provincie British Columbia. Volgens de rechter heeft het stel voldoende duidelijk gemaakt dat het huwelijk voor hen gaat over meer dan alleen hun financiële relatie. Volgens de rechter heeft in een land als Ierland, waar homoseksualiteit pas in 1993 officieel niet langer verboden was, iedere uitspraak die homo's meer rechten geeft grote ,,ethische, culturele en religieuze'' gevolgen.

Mocht de Ierse rechter het stel uiteindelijk gelijk geven, zou dat verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor andere landen in de Europese Unie. Nederland en België zijn de enige twee landen in de EU waar het huwelijk voor homoseksuelen is opengesteld. Verschillende andere EU-landen bieden homo's gelijke rechten op het gebied van erfrecht en kinderen.

Onlangs kreeg een Amerikaanse man die in Den Haag was getrouwd met een Duitse man geen verblijfsvergunning voor Oostenrijk, waar zijn partner wilde gaan werken, omdat hun huwelijk niet werd erkend.