Hip verhuizen is ook een kunst

Amsterdam kent meer homo's en rockbands dan Zaandam, Zoetermeer of Eindhoven. En New York kent weer meer homo's en rockbands dan Amsterdam. Zou het daarom komen dat na Philips nu ook Numico (Olvarit, Bambix) en Ahold hun hoofdkantoren naar Amsterdam verhuizen, en dat VNU zijn hoofdkantoor naar New York verplaatst?

Het past allemaal in de theorieën van de populaire Amerikaanse planoloog/econoom Richard Florida. In The Rise of the Creative Class voorspelt de Amerikaan dat grote steden de meeste welvaart zullen bereiken door zich te onderscheiden met een grotere tolerantie, met diversiteit en met meer ruimte voor creativiteit. Steden zonder homo's en rock bands zullen volgens Florida het onderspit delven bij de strijd om economische vooruitgang.

De nieuwe topman van Ahold lijkt net als Boonstra destijds bij Philips vooral wegens de cultuurshock het hoofdkantoor te verplaatsen. Het ligt voor de hand om dan een stad uit te kiezen die meer faciliteiten biedt dan Eindhoven of Zaandam.

Bovendien blijkt het prettig voor de topmannen. Boonstra was destijds om privé-redenen vaak in Amsterdam, Ahold-baas Moberg heeft er net een huis gekocht.

Bij VNU zijn de beweegredenen om het hoofdkantoor naar New York te verhuizen van zakelijker aard. Twee van de drie bestuurders woonden al in de Verenigde Staten, juist omdat het informatieconcern meer dan de helft van omzet en winst in Amerika realiseert.

Voormalig minister van Economische Zaken Hans Wijers uitte eerder dit jaar als topman van Akzo Nobel de vrees dat Europa `de chique achterbuurt van de wereld' wordt. ,,Met wel wat hoofdkantoren van grote bedrijven omdat dit handig is wegens tijdzones en zo, maar niet omdat het noodzakelijk is'', zei hij in het lijfblad van VNO-NCW. ,,Het is meer een kwestie van `omdat ze er al zitten'.''

Shanghai trekt steeds meer grote bedrijven aan, maar het ligt niet voor de hand dat de Chinese stad in zwang is omdat die hipper is dan New York. Veel ondernemingen luisteren niet naar de wetmatigheden van Richard Florida, maar wel naar de commerciële wetmatigheid om dicht bij de klant te zitten.

Volg de markt: dat doet VNU. Ahold zou ook meteen naar Amerika kunnen verhuizen. Andere bedrijven die het merendeel van hun winst en/of omzet in de Verenigde Staten behalen: Aegon, ABN Amro, Buhrmann, Van der Moolen om er een paar te noemen. Het wordt rustig in Nederland als andere iconen van de Nederlandse economie ook hun klanten gaan volgen.

    • Jeroen Wester