Grote actie tegen terreur in Den Haag

De politie is vannacht een grootschalige antiterreuractie in het Haagse Laakkwartier begonnen. Bij een poging om een woning in de Antheunisstraat binnen te vallen raakten drie politiemannen gewond, van wie twee ernstig. Een groot deel van het Laakkwartier werd daarop hermetisch afgesloten. In de Antheunisstraat stelden zich tientallen agenten van de politie, ME en de antiterreureenheid van het Korps Mariniers op.

Aan het begin van de middag was de actie nog niet beëindigd. Een onbekend aantal verdachten bevond zich bij het ter perse gaan van deze krant nog in de portiekwoning op de eerste verdieping.

Burgemeester Deetman van Den Haag, de korpsbeheerder en de hoofdofficier van het landelijk parket bevestigden vanmorgen op een persconferentie dat de politie vannacht om kwart voor drie heeft geprobeerd de woning binnen te vallen. Dat gebeurde in opdracht van het landelijk parket, na een onderzoek naar terrorisme door de nationale recherche. Het is niet duidelijk of er verband is met het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh of andere onderzoeken naar terreur.

Buurtbewoners zeggen één man te hebben gezien, die na de politie-actie zou hebben geschreeuwd. De politie spreekt over ,,een aantal verdachten''. Ze wil niet zeggen hoeveel.

Volgens de politie gooiden de verdachten vanuit de woning een handgranaat naar de aanstormende agenten. Buurtbewoners die hebben toegekeken zijn ervan overtuigd dat de handgranaat aan de deur was bevestigd en ontplofte toen de deur met een stormram werd ingebeukt. Ook spreken zij over ,,mitrailleursalvo's''. De hoofdofficier van justitie in Den Haag, H. Moraal, bevestigt dat er geschoten is, maar wil niet zeggen door wie.

Door de ontploffing van de handgranaat raakten drie leden van het arrestatieteam gewond. Zij werden per ambulance afgevoerd. Twee van hen hebben verwondingen opgelopen aan benen en buik. Bij hen is er sprake van ,,aanzienlijk letsel'', aldus de korpschef van de regio Haaglanden, G. Bouman. De derde politieman mocht na controle in het ziekenhuis naar huis.

De politie werd bijgestaan door de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE) van het Korps Mariniers en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee. Die laatste eenheid zou scherpschutters aanwezig hebben.

Volgend op de mislukte inval werden omliggende woningen ontruimd, en een groot deel van het ten zuiden van station Hollands Spoor gelegen Laakkwartier afgezet.

De politie leidde buurtbewoners vanochtend vroeg onder bescherming met schilden uit hun huizen. In de loop van de ochtend werd het luchtruim tot een hoogte van tweeduizend voet boven Den Haag gesloten, volgens burgemeester W. Deetman om te voorkomen dat media vanuit de lucht verslag zouden doen van de actie. Ambulances en brandweerwagens stonden gereed in de Goeverneurlaan, een parallelstraat van de Antheunisstraat. In het Medisch Centrum Haaglanden stonden vier bedden op de intensive care gereed.

Buurtbewoners mochten de wijk wel uit, maar er mocht niemand meer in. Mensen die de wijk uit wilden, werden eerst door de politie ondervraagd. Zij moesten hun naam en adres achterlaten. Circa honderd bewoners werden opgevangen in het nabijgelegen gebouw van de Haagse Hogeschool, en werden daar bezocht door Deetman. De geëvacueerde bewoners werd verteld te rekenen op een lang verblijf in de hogeschool.

Thuisblijvende bewoners mochten niet bij de ramen komen. Dat werd de bewoners duidelijk gemaakt met gebaren en het schijnen van zaklampen. Volgens een ooggetuige hebben scherpschutters stelling genomen op het dak. C. van Touw, wonend in de Antheunisstraat: ,,Ik werd wakker van een enorme dreun. Even later werd er iemand hier voor de deur gearresteerd. Er werd in het Engels geschreeuwd: Hands up. Het ging niet zachtaardig.''

De politie en een van de mannen in het huis schreeuwden elkaar herhaaldelijk toe. Meerdere buurtbewoners hoorden onafhankelijk van elkaar dezelfde kreten. De politie zou geroepen hebben: ,,Kutmarokkaan, jij bent vast ook zo'n fietsendiefje. Je stelt niks voor''. De man binnen zou daarop gereageerd hebben door te zeggen: ,,Schiet mij maar dood.''

Irma Heijmans (60) hoorde rond half drie een ,,hele grote knal'', zag vanuit haar huis aan de Allard Piersonlaan ,,allemaal politie'' op straat en hoorde toen de tweede explosie. ,,Dat is geen wietkwekerij'', dacht ze meteen. Korte tijd daarna zag ze een politieman, naar zijn been grijpend, wegstrompelen richting Goeverneurlaan.