Een gedreven wereldverbeteraar

Ze voelt zich Nederlands én Surinaams en dat is ook de reden waarom Sandra van Houwelingen-Ramadhin haar restaurant in Rotterdam Sorgh en Hoop heeft genoemd. ,,Sorgh en Hoop is een buitenwijk van Paramaribo, maar verwijst ook naar veel plantagehuizen. Tegelijkertijd klinkt Sorgh en Hoop heel Nederlands.'' En de naam past bij haar bestaan als horecaondernemer, vindt ze. ,,Ik zorg, ik hoop, en heb soms een hoop zorgen.''

Van Houwelingen-Ramadhin (41) werd anderhalve week geleden door de European Federation of Black Women Business Owners uitgeroepen tot Zwarte Zakenvrouw Nederland 2004. Haar achternaam verwijst niet naar een echtgenoot, maar naar haar stiefvader die haar adopteerde toen ze acht was. ,,Maar omdat mijn moeder mijn grote stimulator is geweest, heb ik haar achternaam eraan vastgeplakt. Zo laat ik zien dat ik zowel Nederlandse als Surinaamse wortels heb.''

Van Houwelingen-Ramadhin werd geboren in Nickerie in Suriname, deed heao en Nima-B, reisde in haar eentje de wereld rond en zat op Aruba in het managementteam van het Sonesta-hotel. Ze stond op het punt een restaurant annex cultuurcentrum te openen op Aruba toen ze haar toenmalige echtgenoot leerde kennen. Met hem vertrok ze naar Nederland. Ze kwam terecht bij adviesbureau Atlas in Rotterdam, waar ze bedrijfsadviseur werd voor met name allochtone ondernemers. ,,Een geweldige baan,'' zegt ze, ,,maar het stak me dat er geen restaurant in Nederland bleek te zijn waar de Surinaamse cultuur écht leeft.'' Ze voegde de daad bij het woord en opende tien jaar geleden Sorgh en Hoop, dat plaats biedt aan 400 eters en beneden ruimte heeft voor 300 dansliefhebbers.

Van Houwelingen-Ramadhin is een ondernemer in hart en nieren, zegt ze zelf. ,,In de zin dat ik creatief en commercieel ben. Maar ik ben geen echte horecaondernemer, ook al maak ik de menukaart zelf en kan ik goed koken.'' Ze is meer een ideeënmens, iemand die goed is in het verzinnen van concepten. Hans Noordermeer van Atlas Adviesbureau, die vier jaar met haar samenwerkte, beaamt dat. ,,Sandra is heel goed in het bedenken van nieuwe dingen. Ze houdt trends goed in de gaten en past die toe in gerechten en in evenementen in haar restaurant. Maar ze zou nóg meer grip kunnen hebben op de gang van zaken in haar restaurant.'' Noordermeer doelt op de wachttijden en de kwaliteit van het personeel.

Klopt, zegt Van Houwelingen-Ramadhin. ,,Ik houd niet van controle. Ik coach mijn personeel liever dan dat ik hard ben.'' Dat komt omdat ze een wereldverbeteraar is, zegt ze. ,,Er werken hier jongeren met heel diverse achtergronden. Indien nodig geef ik ze graag een zetje in de goede richting. De bedrijfsleiding van Sorgh en Hoop wordt er wel eens gek van dat ik het met sommigen telkens opnieuw probeer. Maar toch kies ik daar bewust voor.''

Drie jaar geleden zette Van Houwelingen-Ramadhin een tweede restaurant annex woongalerie op in Rotterdam, Kerry en Koriander, dat een Aziatisch-koloniale sfeer had. Maar ze heeft het restaurant inmiddels verpacht en de keuken deels ondergebracht bij Sorgh en Hoop. ,,Twee drukke zaken en twee kleine kinderen, het werd te veel. Bovendien werden de personeelskosten te hoog. Ik heb voor mijn privé-leven gekozen.''

Sandra gaat door waar de meeste anderen al uit de horeca zouden zijn gestapt, zegt Eddy van Ee, sinds 2001 haar accountant. Hij omschrijft haar als een ,,vrolijk type'', ,,al kan ze zakelijk wel eens een dwingelandje zijn. Maar ze leert van haar fouten. Bij veel andere restaurants is de omzet de afgelopen anderhalf jaar gehalveerd, bij haar niet. Financiën zijn weliswaar haar zwakke punt, maar ze omringt zich met mensen die er wel verstand van hebben.''

Voor Sorgh en Hoop zoekt Van Houwelingen-Ramadhin inmiddels een mede-eigenaar met wie ze de verantwoordelijkheid kan delen. Want over een paar jaar ziet ze zichzelf toch in de eerste plaats als eigenaar van een bedrijfsadviesbureau. Ze denkt aan het ontwikkelen van concepten voor met name de horeca en schoonheidsbranche. Verder wil ze kerst- en geschenkpakketten op de markt brengen met als thema Suriname en de Antillen. Ook werkt ze aan Sorgh & Hoop Catering en is ze bezig met een franchiseformule voor Sorgh en Hoop in andere steden. Maar hoe het ook gaat lopen, Sorgh en Hoop van de hand doen kan ze niet. ,,Dit is mijn stukje Suriname in Nederland.''

    • Friederike de Raat