DHL wil hub in Oost-Duitsland

Expressbedrijf DHL, dochteronderneming van Deutsche Post, zal zijn nieuwe internationale knooppunt (hub) vestigen in het Oost-Duitse Leipzig.

De onderneming heeft nu een Europees knooppunt in Brussel, maar vond de beperkingen die op vliegveld Zaventem gelden voor nachtvluchten niet acceptabel in het licht van de gewenste uitbreiding van activiteiten. Deze kwestie leidde vorige maand tot een crisis in de Belgische politiek. Bij DHL Brussel verdwijnen door de keuze voor Leipzig 1.300 banen.

Op vliegveld Halle/Leipzig is 24 uur per dag verkeer toegestaan. Ook de Franse luchthaven Vatry, ten oosten van Parijs, had DHL graag willen binnenhalen.

Het bedrijf wil tot 2012 3.500 banen scheppen in Leipzig. Het stadsbestuur gaat ervan uit dat in de regio indirect nog eens 7.000 arbeidsplaatsen zullen ontstaan. DHL investeert 300 miljoen euro in een nieuw logistiek centrum.

De Duitse overheid, houder van een meerderheidsbelang in Deutsche Post, maakte het voor de onderneming niet moeilijk om voor Leipzig te kiezen. DHL kreeg de toezegging dat de luchthaven wordt uitgebreid met een nieuwe start- en landingsbaan. De nieuwe baan kost, inclusief bijbehorende gebouwen, 295 miljoen euro. Ook zal de infrastructuur rond het vliegveld van Leipzig worden verbeterd.

Volgens Minister van Verkeer Manfred Stolpe heeft de onderneming uitsluitend op basis van bedrijfseconomische overwegingen voor Leipzig gekozen. De bekendmaking van de keuze voor Leipzig viel samen met het vijftiende jubileum van de val van de Muur.

Het vliegveld in Leipzig richtte zich in eerste instantie op personenvervoer in de verwachting uit te kunnen groeien tot een draaischijf in het midden van Europa. Die strategie ging niet op. Nu probeert men het met vrachtvervoer opnieuw.