Deelakkoord over Darfur, concessie van Khartoum

Soedan en de rebellen in de westelijke regio Darfur hebben na twee weken van intensief overleg in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja twee belangrijke deelakkoorden ondertekend.

De Soedanese regering heeft in een van de akkoorden ingestemd met een `no-fly zone' in Darfur, hetgeen betekent dat ze geen militaire vluchten meer zal uitvoeren boven gebied dat door de rebellen wordt gecontroleerd. Tot nu toe had de regering zich hardnekkig verzet tegen een dergelijke maatregel. Verder verplicht de regering in Khartoum zich tot de ontwapening van de Arabische milities, de Janjaweed, die in Darfur een lange campagne van moord en terreur tegen de plaatselijke zwarte bevolking hebben gevoerd.

Beide partijen zullen volgens het deelakkoord aan waarnemers melden waar hun strijdkrachten in Darfur gelegerd zijn. Verder zullen volgens het tweede deelakkoord hulpverleners toegang krijgen tot de vluchtelingen die onder vaak onmenselijke omstandigheden in kampen verblijven. Sinds maart zijn in die kampen 70.000 mensen gestorven door ziekten en ondervoeding.

Bemiddelaars als de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo prezen de akkoorden van gisteren als een doorbraak, maar waarnemers twijfelen aan de mate waarin de afspraken worden uitgevoerd. ,,De Soedanese regering is onder zware druk bereid veel te beloven en veel toe te geven, maar of dat in actie wordt vertaald is een andere vraag en ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat het dit keer gebeurt'', aldus een Afrika-deskundige in Londen. President Obasanjo gaf na de ondertekening ook uiting aan enige scepsis: ,,Deze documenten zijn het papier niet waard waarop ze geschreven zijn als de afspraken op de grond niet scrupuleus worden uitgevoerd.''

De afspraken van gisteren komen tien dagen voor een belangrijke zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het probleem-Darfur. Soedan loopt het risico dat de raad tot internationale sancties tegen de Soedanese olie-industrie overgaat wegens het gebrek aan medewerking van de regering in Khartoum in het overleg over Darfur, de hulpverlening aan de meer dan anderhalf miljoen vluchtelingen, de ontwapening van de Janjaweed en de veiligheidsituatie in Darfur.