Connexxion bestelt 300 bussen bij VDL

Busvervoerder Connexxion heeft vandaag een order geplaatst voor 300 bussen bij de Nederlandse fabrikant VDL. Het is voor Connexxion, marktleider in Nederland op het gebied van openbaar personenvervoer over de weg, de grootste order in zijn bestaan.

Het gaat om zogenoemde lagevloerbussen van het type Ambassador 200, die toegang voor rolstoelen en passagiers die slecht ter been zijn vergemakkelijken. Connexxion schreef eerder een Europese aanbesteding uit, selecteerde drie partijen (Volvo, MAN en VDL) en koos vandaag de `gelukkige'. De beoordelingscriteria waren de kilometerkostprijs (aanschaf, restwaarde, brandstofverbruik en onderhoudskosten) en de snelheid van levering van de voertuigen. Volgens Connexxion gaf de doorslag dat VDL snelle aflevering kon garanderen. ,,Daardoor kunnen wij de belofte waarmaken voor een verdere kwaliteitsverbetering van onze diensten'', aldus een woordvoerder. ,,Het wagenpark wordt sterk verjongd en de toegankelijkheid verbeterd.''

De 300 nieuwe bussen zullen over een periode van zes maanden in gebruik worden genomen, tussen februari en juli 2005. Met de order is een investering gemoeid van ruim 50 miljoen euro. Connexxion, met vooral streekbussen in het midden en westen van Nederland, had vorig jaar een omzet van 950 miljoen euro en vervoerde rond de 350 miljoen passagiers.

VDL verkocht vorig jaar voor 50 miljoen openbaarvervoerbussen. De bussendivisie van het bedrijf – die ook chassis, touringcars en minibussen bouwt – is goed voor bijna de helft van de 760 miljoen euro omzet. VDL maakt zo'n 1.250 bussen per jaar.

Bij VDL, dat zijn hoofdkantoor in Eindhoven heeft en eigendom is van oprichter en directievoorzitter W. van der Leegte, werken 4.500 mensen. VDL nam in 1993 chassisbouwer DAF Bus International over van het failliete DAF en kocht vijf jaar later bussenbouwer Berkhof Jonckheere, met fabrieken in Nederland en België. Vorig jaar kocht VDL de laatste concurrent in de Benelux, Bova in Valkenswaard. VDL is ook actief op het gebied van metaalbewerking.