`Bridget Jones' is nu alweer oubollig

Dat we toch drie jaar geleden allemaal wegliepen met chick lit en lippenstift-feminisme en zo moesten lachen om die verrukkelijke Bridget Jones, `singleton' in gevecht met calorieën, nicotine en alcoholische eenheden. Drie jaar duurde het om een vervolg te maken op de film naar het succesvolle boek van Helen Fielding en nu lijkt drie jaar wel een eeuwigheid.

Zeldzaam belegen en oubollig is in ieder geval Bridget Jones: The Edge of Reason, wel heel losjes gebaseerd op het tweede dagboek van Bridget Jones. De grootste troef van dit boek was dat Bridget Colin Firth gaat interviewen, de acteur die Mr. Darcy speelde in de tv-serie naar Jane Austens Pride and Prejudice. Op dat boek is Bridgets eigen verhaal met háár Mark Darcy natuurlijk weer gebaseerd. Maar toen werd Colin Firth heel schattig zélf als Mark Darcy gecast, en noch Helen Fielding, noch oude scenariorot Andrew Davies konden deze plotvondst vervangen door een andere. Er was nog even sprake van dat de wederom door Renée Zellweger gespeelde Bridget George Clooney zou gaan interviewen, in het werkelijke leven een ex van de ster, maar zoveel verdubbelingen kon het scenario blijkbaar niet aan.

Minder nog dan deel 1 wil The Edge of Reason een zedenschets zijn. Anders dan de boeken, doet de film vooral z'n best om gerust te stellen: ja lieve kijkertjes, ook klunzige meisjes raken nog wel eens aan de man, een man die van ze blijft houden als ze onsterfelijk onaangepast verder blijven tobben.

En dus gebeurt er meestentijds helemaal niets in Bridget Jones 2. Er zijn wat grappen en wat MTV-sequenties: uitgesponnen romantiek op hits van Kylie Minogue en Annie Lennox. Bridget is precies een week samen met Mark, het is weer nieuwjaar, en voor ze het weet ligt ze in Thailand in de armen van Daniel - Hugh Grant - Cleaver, de foute baas. De ongeïnspireerdheid druipt er vanaf.

Arme Bridget. Ze zou beter verdienen. De kracht van een personage als Bridget Jones schuilt in de identificatiemogelijkheden die een sociaal onhandige, goedbedoelende en een paar pondjes teveel wegende jonge vrouw de vrouwelijke bevolking van pakweg 18 tot 52 biedt. The Edge of Reason speelt voor dit publiek een thuiswedstrijd, maar mag niet van de scheidsrechter verwachten een thuisfluiter te zijn.

Bridget Jones: The Edge of Reason. Regie: Beeban Kidron. Met: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant. In: 110 bioscopen.

    • Dana Linssen