`Alles naar Afrika!'

Bob Geldof heeft de Nederlandse regering dringend verzocht om geen btw te heffen over de opbrengst van de dvd Live Aid. De organisator van van Band Aid en Live Aid in 1984 en 1985 pleit ervoor dat de volledige opbrengst van elke verkochte dvd ten goede komt aan de hongerenden in Afrika. Hij deed zijn oproep maandagavond bij Nova.

Alle andere betrokkenen – muzikanten, distributeurs en winkeliers – hebben toegezegd belangeloos mee te werken. Als de regering toch belasting heft, ,,dan zijn het piraten'', aldus Geldof.

Het ministerie van Financiën liet vanochtend weten dat op ,,het verzoek'' wordt gestudeerd. Doorgaans wordt er niet afgezien van btw-heffing bij inzamelingsacties voor goede doelen. De dvd ligt al sinds maandag in de winkel kost rond de 60 euro. De btw op muziekproducten bedraagt 19 procent.

Geldof wil ook dat de nieuwe versie van de kerstsingle Do they know it's Christmas, die binnenkort moet uitkomen, wordt gevrijwaard van belasting. ,,We willen alles'', riep de zanger.

Het benefietconcert Live Aid bracht in juli 1985 de grootste popsterren bijeen op podia in Londen en Philadelphia. De opbrengst voor hongerend Afrika was 140 miljoen dollar.