Z-Korea stopt import zuivel

Zuid-Korea sluit wegens de dioxineaffaire zijn grenzen voor vlees en zuivel uit Nederland, België en Duitsland. Dit heeft een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Landbouw vandaag gezegd.

Zuid-Korea importeert vooral kaas uit Nederland, vorig jaar ongeveer twee miljoen kilo. Zuid-Korea doet dit ondanks de eerste uitslagen van tests, die geen gevaar voor de volksgezondheid laten zien.

Minister Veerman heeft de Tweede Kamer vandaag laten weten `niet verrast' te zijn dat Zuid-Korea de grenzen heeft gesloten, omdat volgens hem de ervaring leert dat landen buiten de Europese Unie wel vaker in dergelijke gevallen ,,onnodig zware maatregelen'' treffen. ,,Door goede communicatie met de buitenlandse autoriteiten doe ik er alles aan om dit soort reacties te voorkomen'', verzekerde de minister in een brief aan de Kamer.

Vorige week werd bekend dat Nederlandse veehouderijen met dioxine besmette aardappelschillen van frites- en chipsfabrikant McCain hadden gekocht. Die had op zijn beurt mergel van een Duits bedrijf gekocht dat uit een verontreinigde mergelgroeve was gehaald. Mergel wordt gebruikt bij het sorteren van aardappelen. De producten van McCain zelf hebben geen verhoogd niveau van dioxine.

Minister Veerman (Landbouw) sloot aanvankelijk 140 veehouderijen. Gisteren en vandaag werden nog eens 76 bedrijven geblokkeerd, aldus Landbouw. Momenteel zijn er 197 bedrijven `op slot' die besmette aardappelschillen als veevoer betrokken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht het vet van de dieren die de schillen hadden gegeten op te hoge concentraties van het giftige dioxine. De eerste uitslagen zijn niet alarmerend.

Vrijdag bleek dat de eerste drie monsters die bij varkens zijn genomen, geen te hoog gehalte dioxine bevatten. Bij een tweede serie van vijf monsters zijn evenmin normoverschrijdingen geconstateerd. Maar zolang de onderzoeken lopen, geeft Veerman geen geblokkeerde bedrijven vrij.

Dat er zo weinig monsters worden genomen, komt doordat alleen de boerderijen worden getest waarvan de dieren de meeste schillen hebben gegeten.