Weer veel doden bij geweld in Irak

Terwijl Amerikaanse en Iraakse troepen vanochtend in het centrum van de stad zijn begonnen aan hun offensief om het opstandige Falluja onder controle van de Iraakse regering te brengen, houdt elders in het land het geweld aan. Gisteren zijn bij verschillende aanslagen opnieuw tientallen doden gevallen.

Het bloedigste incident deed zich gisteren voor in de stad Baquba, 65 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad. Daar werden ten minste 45 mensen gedood, vooral politieagenten, toen rebellen drie verschillende politiebureau's aanvielen. Ook elders in de stad werd gevochten tussen rebellen en eenheden van de politie en de Nationale Garde, onder andere bij de brug over de Tigris.

In Bagdad zelf werd gisteravond een aanslag gepleegd op een ziekenhuis met een auto vol explosieven die er uitzag als een ambulance. Daarbij vielen negen doden: zeven politieagenten, een verpleegster en nog iemand van het medisch personeel. Enkele uren daarvoor waren in het zelfde ziekenhuis tientallen gewonden binnengebracht die vielen bij een autobomexplosie voor een kerk. Bij die aanslag werden ten minste drie mensen gedood.

Bij een aanslag met een autobom bij een kazerne van de Nationale Garde in de buurt van de noordelijke stad Kirkuk kwamen drie arbeiders om het leven.

Hoeveel doden afgelopen nacht en vanochtend zijn gevallen bij de gevechten in Falluja, was vanmiddag nog onduidelijk. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei dat gisteren 42 opstandelingen om het leven zijn gekomen bij luchtaanvallen en andere gevechtshandelingen, voorafgaande aan het offensief dat na het invallen van de duisternis werd ingezet. Andere bronnen meldden dat er ook doden zijn gevallen bij een Amerikaanse bombardement op een ziekenhuis op de westoever van de Eurfraat.