Vrije tbs'er vast voor dood van man

De politie heeft een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 54-jarige man uit Doetinchem.

Het slachtoffer werd 31 oktober omgebracht, toen hij zijn hond uitliet. De verdachte kreeg vorig jaar al tbs, maar was op vrije voeten.

De verdachte is vorige week maandag al aangehouden, omdat hij tevens verdacht wordt van diefstal van een portemonnee uit een school in Doetinchem. Uit onderzoek blijkt nu dat de politie hem ook verdenkt van de doodslag op de 54-jarige man. Over de toedracht en het motief doet de politie geen mededelingen.

De politie kenmerkt de verdachte als een veelpleger van misdrijven. De rechtbank in Zutphen veroordeelde de 24-jarige verdachte vorig jaar voor geweldsdelicten. In hoger beroep kreeg hij voor het hof in Arnhem acht maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden.

Dat betekende dat de veroordeelde niet in een tbs-kliniek werd opgenomen voor dwangverpleging. Hij werd wel begeleid en behandeld door onder meer de reclassering en hulpdiensten. De man was sinds kort weer op vrije voeten.

Burgemeester Horselenberg van Doetinchem vraagt minister Donner van Justitie schriftelijk om opheldering over de vrijlating van de tbs'er. Ze vindt het onbegrijpelijk dat een veroordeelde tbs'er op vrije voeten wordt gesteld.

,,We zien nu wat de effecten daarvan zijn, als de verdachte ook daadwerkelijk dit misdrijf heeft gepleegd. Dat heeft vergaande consequenties voor de samenleving en dat is niet goed. Ik ben er voorstander van dat tbs met gedwongen opname wordt opgelegd. Laten we duidelijk zijn in Nederland.'' Ook begrijpt de burgemeester niet waarom ze niet op de hoogte is gesteld van de vrijlating van de man.

Het hof in Arnhem heeft de verdachte in hoger beroep op 21 oktober op vrije voeten gesteld. De 24-jarige man was veroordeeld, onder meer omdat hij in het verleden zijn zwager heeft bedreigd met een zwaard.

Het hof in Arnhem heeft de verdachte in hoger beroep op 21 oktober op vrije voeten gesteld. De 24-jarige man was veroordeeld, omdat hij in het verleden zijn zwager heeft bedreigd met een zwaard en twee agenten zwaar heeft willen mishandelen.

Tien dagen na de vrijlating werd de 54-jarige Doetinchemmer om het leven gebracht.