VNU verhuist hoofdkantoor volgend jaar naar New York

Informatieconcern VNU verhuist in de loop van volgend jaar zijn hoofdkantoor van Haarlem naar New York. Reden is dat een steeds groter deel van de activiteiten in de Verenigde Staten zitten. Het hoofdkantoor van VNU komt aan Broadway in Manhattan.

De verhuizing betekent het verlies van circa veertig mensen in Haarlem. In december zal VNU bekendmaken welke financiële consequenties dit heeft. Nu werken in Haarlem nog iets meer dan honderd mensen. Na de verhuizing blijven er daar nog circa vijftig van over. Dit zijn vooral mensen die zich bezighouden met de belastingen van VNU. Het concern blijft formeel een Nederlandse vennootschap. Een notering aan een Amerikaanse beurs staat volgens het bedrijf nog altijd op de agenda. De helft van de aandeelhouders is Angelsaksisch.

VNU is de afgelopen vijf jaar veranderd van een publieksuitgever tot een makelaar in informatie voor zakelijke markten. Het bedrijf verzamelt tv-kijkcijfers (Nielsen Media) en verkoopgegevens in supermarkten (AC Nielsen). Alleen de divisie vakbladen zoals Intermediair, Personal Computer Magazine en The Hollywood Reporter getuigen nog van een klassieke uitgeverij.

VNU-bestuursvoorzitter R. van den Bergh zit al sinds de zomer van 2002 in New York. Hij besloot daartoe omdat circa de helft van VNU's omzet uit de Verenigde Staten afkomstig is. De nieuwe financieel bestuurder van VNU, de nu nog bij Air France-KLM werkzame R. Ruijter, zal voortaan ook in New York zijn gestationeerd. Ruijter vervangt per 1 januari F. Cremers, die VNU verlaat. In New York zat ook al de Amerikaan M. Connors. VNU telt drie raad van bestuursleden.

De beslissing het hoofdkantoor in New York te zetelen hangt volgens VNU ook samen met de recente verkoop van het bedrijfsonderdeel Gouden Gidsen. Deze divisie was actief in zeven landen, maar niet in de Verenigde Staten. De sterk winstgevende Gouden Gidsen zijn gekocht door de twee Britse investeerders Apax en Cinven. De opbrengst van 2,1 miljard euro gebruikt VNU voor het aflossen van schulden en overnames op media- en marketinggebied, de kernaciviteiten van VNU.