Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Crematie Theo van Gogh. Rechtstreeks verslag van de crematieplechtigheid van de afgelopen dinsdag vermoorde cineast Theo van Gogh. Ned.2, 16.50 -17.53u.

Twee vandaag. Onder meer aandacht voor de crematie van Theo van Gogh. Verder een reportage over ouderen die vaak grote moeite hebben bij het invullen van hun belastingformulieren, de vraag of de AIVD voldoende is toegerust voor de bestrijding van moslimextremisme en de mogelijkheden om gas en olie uit diverse soorten gewassen te halen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer een terugblik op de crematie van Theo van Gogh met zijn zakenpartner Gijs van Westelaken en een portret van de El Tawheed-moskee in Amsterdam. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Werken aan werk: De woningcorporatie. Slot van een tweeluik over de Woningcorporatie Woonbron Maasoevers in Rotterdam behandelt de huizen in Spotdorp en Groenhagen die op nominatie staan na vijftig jaar gesloopt te worden. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere tijden: Het Palast der Republik. Over het skelet van wat ooit de trots van de Duitse Democratische Republiek was: Palast der Republik. Gisteren door Michel Krielaars in tv-vooraf besproken. Ned.3, 20.55-21.30u.

Keuringsdienst van Waarde: Bruine Boon. Uitgebreide aandacht voor bruine bonen. Het blik waar gekookte bruine bonen in zitten kost meer dan de bonen zelf. Ned 3, 21.30-22.00u.

Uit de schaduw. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.30-0.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprek over de dood van Theo van Gogh. Ned.1, 21.50-22.35u.

Barend & Van Dorp. Max Pam vertelt over de crematie van Theo van Gogh. RTL4, 22.50-23.50u.

AMUSEMENT

Freek de Jonge: De Vergrijzing. Herhaling van de aflevering Hollywooddream van zondag waarin Freek de Jonge aandacht besteedt aan de moord op Theo van Gogh. Ned.3, 23.50-0.50u.

FILM

The order (Sheldon Lettich, 2001, VS). Je zou denken dat hij zo onderhand alles en iedereen in criminelenland al de grond had ingestampt, maar wanneer je éven niet kijkt heeft Jean-Claude Van Damme alweer stiekem een filmpje gedraaid. In The order stuit The Muscles from Brussels, op zoek naar zijn gekidnapte vader, in Israël op een wel zeer sinister genootschap dat uit is op een godsdienstoorlog. Werk aan de knokwinkel, dus. Veronica, 20.30-22.05u.

Star Trek: Insurrection (Jonathan Frakes, 1998, VS). Ruimtelijk kaalhoofd Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) en zijn Enterprise-bemanning trachten op een planeet waar menswezens niet verouderen het ene ras te behoeden voor deportatie door het andere. De `deeper meaning' is voor Trekkies en andere sf-nerds zonnestelselklaar, de rest van de aardbewoners doet de afwas, leest een boek of wacht op Barend & Van Dorp. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Broadcast news (James L. Brooks, 1987, VS). In deze met uitstekende spelers bezette satire op de televisiejournalistiek raakt de ijdeltuitende nieuwslezer William Hurt van de kook van producer-vakidioot Holly Hunter. Tussen de werkvloeravances, adrenalinestoten en stressmomenten door geeft regisseur Brooks (As good as it gets) zijn visie op de mensen achter de microfoons en voor en achter de camera's: nieuws op tv gaat opvallend vaker over buitenkant en business dan over inhoud en integriteit. BBC1, 0.15-2.25u.

If these walls could talk 2 (Jane Anderson/Martha Coolidge/Anne Heche, 2000, VS). In dit voor tv gemaakte drieluik komen de respectievelijk in 1961, 1972 en 2000 spelende wederwaardigheden van lesbiennes voorbij. Actrices van naam leenden tegen een gematigde gage hun tijd en energie: Vanessa Redgrave, Chloë Sevigny, Natasha Lyonne, Sharon Stone en Hollywoods voorbeeldpot Ellen DeGeneres. BBC2, 1.20-3.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Steffie van den Oord over haar boek Liefde in oorlogstijd. Zij beschrijft daarin dertien liefdesgeschiedenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en wat goed of fout is. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur medewerkers van het Amsterdamse tijdschrift That Dam! In het tweede uur vertelt journalist Dylan van Eijkeren over zijn reis van drie maanden door Duitsland met als doel het land te leren kennen en begrijpen. 747AM, 21.02-23.00u.