`Srebrenica' gepland

De regering van de Servische Republiek in Bosnië geeft in een officieel rapport niet alleen de Servische verantwoordelijkheid voor de massamoord op ,,ten minste'' 7.800 moslim-mannen uit Srebrenica toe, en erkent ook dat het bloedbad was gepland.

Het rapport is opgesteld door een commissie van de regering van de Servische Republiek. In twee eerdere rapporten werden het aantal slachtoffers van het bloedbad en de Servische verantwoordelijkheid nog gebagatelliseerd. Beide rapporten werden door Bosnië-bestuurder Paddy Ashdown kwaad teruggestuurd.

Ashdowns plaatsvervanger, Bernard Fassier, was gisteren vol lof over het derde rapport en over wat hij noemde ,,de U-bocht'' die de regering in Banja Luka heeft gemaakt. ,,Het rapport bevat details van de planning en de bewuste liquidatie van duizenden [moslims] door de Bosnisch-Servische strijdkrachten'', zei hij. Het gaat vergezeld lijsten met de namen van 7.800 slachtoffers. Over voorbereiding van de massamoord zijn geen nadere details gegeven.

Het bloedbad in Srebrenica had plaats nadat de Bosnische Serviërs in juli 1995 de moslim-enclave, die onder bescherming stond van Nederlandse VN-troepen, hadden veroverd. De mannen werden weggevoerd en vermoord. Tot nu toe zijn 1.200 slachtoffers uit Srebrenica geïdentificeerd.