Romeinse gidsen zijn toeristen beu

Het toeristenseizoen zit er op in Rome en dat is maar goed ook. De officiële gidsen die bezoekers helpen Rome in één dag ,,te doen'' zijn de wanhoop nabij. Zoveel domheid als ze over zich heen krijgen gestort. Zoals: ,,Pardon, maar waar is Jezus begraven?'' Groot is de verbazing als de gidsen uitleggen dat Jezus nooit in Rome is geweest.

In de Romeinse krant Il Messaggero doen de gidsen hun beklag. Over de Amerikaan die vroeg: ,,Sorry, u heeft het steeds over voor en na Christus, maar wie was die Christus eigenlijk?'' En over de Japanner die staande voor de triomfboog van Constantijn vraagt: ,,Made in Italy?'' Hij zou zweren dat het een kopie was van de ten tijde van Napoleon gebouwde Arc de Triomphe in Parijs.

Bij het Colosseum wordt vrijwel dagelijks gevraagd waarom de Romeinen zo'n ruïne hebben gebouwd. Heel erg zijn de Argentijnen, zo beweren de gidsen. Zoals de man die na een dagje Rome vroeg: ,,Waarom bewaren jullie al deze oude, smerige en kapotte rommel?''

De portiers van het Pantheon zijn de wanhoop zodanig nabij dat ze achter het glas van hun hokje een briefje hebben gehangen: ,,Het dak is open en als het regent wordt de vloer nat.'' Veel bezoekers geloven gewoon niet dat er een gat in het dak zit en kijken ons ongelovig aan als we vertellen dat de vloer nat wordt als het regent'', zo vertelt een gids.

Teleurstellend voor veel toeristen is de Sixtijnse Kapel. Ze verwachten het toppunt van barok, iets extreem rijks. Als blijkt dat het een rechthoekige zaal is met fresco's, vragen ze zich perplex af waarom deze ruimte zo beroemd is. Alleen de Amerikanen laten na deze teleurstelling de hoop niet varen. ,,Maar de andere vijftien kapellen waar zijn die dan? Dit was toch de Sixteenth Chapel.''

,,Met Australiërs kun je beter over boemerangs en kangoeroes praten'', zegt Marco Colzi, woordvoerder van de vakbond voor officiële gidsen. ,,Anders krijg je opmerkingen als: Heeft Mozes voor Michelangelo geposeerd? of: Ik heb de Sint Pieter al gezien, ik loop even door naar de Toren van Pisa en zie jullie straks.''