Roemeense oppositie boos op Verheugen

Een uitlating van eurocommissaris voor uitbreiding Günter Verheugen heeft in Roemenië – dat midden in een verkiezingscampagne zit – verontwaardiging gewekt bij de oppositie.

Verheugen zei vrijdag dat de Europese Unie de onderhandelingen met Roemenië over de toetreding van dat land op 24 november kan afronden. Die aankondiging wekte de woede van de Roemeense oppositie, die op 28 november bij de presidents- en parlementsverkiezingen de regerende sociaal-democraten uit de macht hoopt te verdrijven. Zij verwijt Verheugen zich te mengen in de verkiezingcampagne. ,,Westerse politici zijn intelligent. Ze weten dat [premier Adrian] Nastase de afsluiting van de onderhandelingen zal gebruiken als argument in de verkiezingscampagne'', zei gisteren Traian Basescu, oppositieleider en uitdager van de sociaal-democratische premier in de race om het Roemeense presidentschap. Hij verweet Nastase ,,het nationaal belang te verkopen voor dertig seconden op de beeldbuis'' en hij verweet Verheugen dat hij ,,indirecte steun'' verleent aan presidentskandidaat Nastase. Basescu herinnerde ook nog even aan het feit dat EU-woordvoerders nog maar enkele weken geleden zeer sceptisch waren over de mogelijkheid de onderhandelingen met Roemenië over het EU-lidmaatschap voor het einde van dit jaar te kunnen afsluiten.

De kritiek van Basescu wekte onmiddellijk ,,de verontwaardiging'' van de Roemeense regering, die hem beschuldigde van ,,een campagne'' tegen de EU. De oppositie probeert volgens de regering ,,op een beslissend moment voor de toetreding van Roemenië tot de EU het westen zwart te maken''.

De sociaal-democraten van premier Nastase hebben gisteren laten weten na de verkiezingen een ,,politiek akkoord'' te overwegen met de ultra-nationalistische en antisemitische Groot-Roemenië Partij (PRM) van Corneliu Vadim Tudor. De PRM is na de sociaal-democraten en het oppositieblok van Basescu de derde politieke kracht in Roemenië.

Hoe het ,,politiek akkoord'' met de PRM er zou moeten uitzien, is onduidelijk. De plaatsvervangende partijleider van de sociaal-democraten, Miron Mitrea, zei gisteren in de krant Jurnalul Na¸tional dat ,,in de politiek elke oplossing mogelijk is''. ,,Alleen een onrealistische politicus kan zeggen dat hij geen rekening houdt met een partij die meer dan twintig procent van de stemmen haalt'', aldus Mitrea.