Onderzoeken Vioxx

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is gisteren officieel een onderzoek begonnen bij het farmaceutische bedrijf Merck. Het onderzoek betreft Vioxx, een succesvolle pijnstiller die door Merck eind september van de markt is gehaald omdat het middel de kans op een hartaanval verhoogt.

Het ministerie heeft documenten gevorderd die betrekking hebben op de ontwikkeling, marketing en verkoop van het medicijn. Justitie probeert daarmee onder meer vast te stellen of Merck nog reclame maakte voor het medicijn terwijl het al op de hoogte was van de risico's, iets waarvan het concern eerder is beschuldigd.

Vorige week schreef het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet dat het bedrijf eind 2000 het medicijn al van de markt had moeten halen.

Beurstoezichthouder SEC heeft gisteren aangekondigd een informeel onderzoek te beginnen naar Merck. De koers van het bedrijf is in anderhalve maand met circa 40 procent gedaald. Vorig jaar bedroeg de omzet van Vioxx 2,5 miljard dollar (1,6 miljard euro).