Nederland heeft corrupter imago

Nederland is drie plaatsen gezakt op de ranglijst van minst corrupte landen ter wereld. Op de Corruption Perception Index 2004 staat Nederland op een tiende plaats, de laagste plek van de afgelopen tien jaar.

De index wordt jaarlijks gemaakt door Transparency International, een non-gouvernementele organisatie die wereldwijd corruptie onderzoekt. Bij gebrek aan internationaal vergelijkbare gegevens over corruptie baseert Transparency International zich bij het samenstellen van de index op de reputatie van landen bij deskundigen, onder meer zakenlieden en risicoanalisten.

Nederland stond in 2003 en 2002 nog op plaats zeven. ,,De daling kan het gevolg zijn van de berichtgeving over de fraude- en corruptieaffaires, onder meer in de bouw'', zegt L. Huberts, bestuurskundige en hoogleraar integriteit van bestuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ook H. de Doelder, hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse afdeling van Transparency International, ziet een gevolg van de affaires van afgelopen jaren. ,,We zitten even in de tendens naar beneden en dat lijkt me te wijten aan zaken als bouwfraude. Daar is ook internationaal over bericht.''

Huberts verwijst naar België. Dat land stond tot het Dutroux-schandaal op de 19de plaats van de ranglijst. Na de wereldwijde aandacht voor de pedofiele crimineel, mogelijke netwerken van pedofielen en het falend overheidsoptreden, zakte het land tien plaatsen, naar plaats 29.

,,Natuurlijk was België niet opeens corrupter, maar de reputatie ging wel achteruit'', constateert Huberts. In de perceptie-index van 2004 staat België weer op plaats 17.

Minister-president Balkenende roemde in een brief aan de Tweede Kamer in maart dit jaar nog de goede plek van Nederland op de corruptie-index 2003.

Ter onderbouwing van het regeringsstandpunt dat Nederland geen fraudeland is, meldde de premier dat het land afgelopen jaren opgeklommen was van de negende naar de zevende plaats van minst corrupte landen.