Mogelijk celstraf `dronken' Phelps

Het Amerikaanse zwemfenomeen Michael Phelps hangt een celstraf boven het hoofd wegens rijden onder invloed. De zesvoudig olympisch kampioen van `Athene' werd afgelopen donderdagnacht aangehouden in Salisbury nadat hij een stopteken had genegeerd. Bij zijn arrestatie legde de politie de 19-jarige Phelps ook een overtreding van de alcoholregels ten laste. In de Verenigde Staten ligt de leeftijdsgrens voor het drinken van alcoholhoudende drank op 21 jaar.

Mocht Phelps schuldig worden bevonden, kan hij een celstraf van maximaal een jaar en geldboete van 1.000 dollar krijgen. ,,Ik heb een fout gemaakt'', bekende The Baltimore Bullet gisteren. ,,Het is verkeerd, gevaarlijk en onacceptabel om met drank op in de auto te stappen. Ik ben negentien, maar het maakt niet uit hoe oud je bent. Je moet de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden. Ik heb zeer veel spijt van mijn daad.''

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Athene sloot Phelps enkele lucratieve sponsorcontracten. De verbintenissen zouden door het `drankincident' in gevaar kunnen komen. Hij heeft onder meer een contract met Speedo.

De zwemkledingfabrikant uitAustralië stelde hem deze zomer een bonus van één miljoen dollar in het vooruitzicht als hij bij de Spelen het recordaantal van zeven gouden medailles van Mark Spitz (München 1972) zou verbeteren. Hij bleef steken op zes, maar zou over vier jaar in Peking een nieuwe poging kunnen doen.

Speedo wil nog niet op de zaak vooruitlopen. ,,We bieden Michael onze steun, dat is het enige dat ik er nu op zeg'', stelde vice-voorzitter Stu Isaac in het dagblad The Chicago Tribune.

Volgens zijn coach Bob Bowman zit zijn pupil behoorlijk in de put. ,,Hij heeft het gevoel dat hij de wereld in de steek heeft gelaten. Op een bepaalde manier heeft hij dat ook. Hij weet dat hij een grote fout heeft gemaakt. Dit zal zijn reputatie geen goed doen. Hoeveel schade het gaat aanrichten, hangt af van hoe hij ermee omgaat.''

Phelps zou later deze maand naar Ann Arbor verhuizen om daar met Bowman te gaan trainen aan de Universiteit van Michigan.