Microsoft zal schikken met concurrenten

Microsoft heeft een schikking bereikt met concurrent Novell en een groep andere softwareproducenten, die rechtszaken hadden aangespannen wegens monopolistisch gedrag van de Amerikaanse softwarereus en overtreding van de Mededingingswet in Europa.

Microsoft betaalt Novell, een bedrijf uit Massachussets dat netwerksoftware maakt, 538 miljoen dollar (416 miljoen euro). De schikking met de Computer & Communications Industry Association, een koepelorganisatie in Washington DC, beloopt eveneens miljoenen dollars. Het precieze bedrag is niet bekendgemaakt.

In maart kreeg Microsoft 497 miljoen euro boete van de Europese Commissie wegens misbruik van zijn dominante positie op de markt. Het concern ging hiertegen in beroep.

Volgens Microsoft haalt de schikking met Novell en de belangengroep de angel uit de zaak van de Commissie. ,,Er is nu duidelijk minder noodzaak voor de Europese Commissie om te volharden in haar zaak, omdat de gedupeerde bedrijven waarvoor zij optreedt zelf al tot een vergelijk zijn gekomen'', aldus Microsoft-jurist Bradford Smith. De Commissie bestrijdt dit, en heeft aangekondigd haar zaak voort te zetten.

Microsoft vecht al jaren beschuldigingen aan dat het concurrenten de pas afsnijdt, onder andere door bundeling van verschillende eigen computerprogramma's. De laatste anderhalf jaar voert het bedrijf een campagne om zoveel mogelijk rechtszaken van zich af te schudden of af te ronden.

Eerder dit jaar schikte Microsoft met Sun Microsystems, een van zijn grootste vijanden, voor 700 miljoen dollar. Hetzelfde gebeurde met Time Warner, vorig jaar, voor 750 miljoen dollar. Time Warners internetdivisie America Online claimde dat Microsoft de markt voor browsers zozeer beheerste met zijn eigen Explorer dat AOL's Netscape geen kans kreeg.

RealNetworks, dat Microsoft ervan beschuldigt het Microsoft-product MediaPlayer structureel te bevoordelen, is geen partij in de schikking. Het is een van de laatste Amerikaanse bedrijven die Microsoft nog tegenover zich vindt.

Mobieletelefoonfabrikant Nokia liet gisteren weten niet in te stemmen met de schikking met Microsoft. Het Finse bedrijf zou eigen juridische acties willen voorbereiden.