Kritiek op uitspraken Remkes

In de Tweede Kamer is afwijzend gereageerd op de bewering van minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) dat hij verder wil gaan dan minister Donner (Justitie, CDA) bij het aanpakken van terreur. Gisteren zei Remkes in deze krant dat Donner ,,sneller de neiging'' heeft grenzen van bestaande wetten te onderstrepen.

CDA-fractieleider Verhagen noemde de uitspraken van Remkes vanmorgen ,,dieptriest'' en ,,een Haags spelletje''. D66-fractieleider Dittrich noemde ze ,,krachteloos en slecht''. Volgens Dittrich is Remkes ,,gefrustreerd omdat Donner coördinerend minister terrorismebestrijding is geworden''. Volgens Kamerlid Van Heemst (PvdA) maakt Remkes ,,keer op keer fouten en dat kan niet in dit dossier''. Volgens Van Heemst is het `twijfelachtig' of deze minister wel de juiste man op de juiste plaats is. GroenLinks-woordvoerder Vos meent dat Remkes ,,een slechte beurt'' maakt door op zijn strepen te gaan staan. ,,Remkes volgt de roep binnen zijn partij om harder op te treden en maakt daarmee een onbegrijpelijke vlucht naar voren.''

VVD-fractieleider Van Aartsen wilde vanmorgen niet reageren op de uitlatingen van Remkes. Volgens zijn woordvoerder wacht Van Aartsen op de brief die Donner en Remkes naar verwachting uiterlijk morgen naar de Tweede Kamer sturen over het optreden van de AIVD. Volgens de woordvoerder zal dan blijken ,,wat Remkes met zijn woorden bedoelt''. Remkes zei gisteren dat hij het eens is met VVD-fractieleider Van Aartsen, dat er meer werk moet worden gemaakt met de aanpassing van het strafrechtssysteem om islamitisch terrorisme te bestrijden.

Premier Balkenende zei gisteren in het NOS-journaal te willen ,,oppassen voor Haags gedoe over wie wat zegt''. Balkenende herhaalde niet de woorden van vice-premier Zalm, die vrijdag na het voorzitten van de ministerraad zei dat het kabinet ,,de oorlog'' verklaart aan het moslimextremisme. Balkenende relativeerde de kritiek die Zalm daarop uit de Kamer kreeg over zijn uitspraken..