Knolselderij-salade met gerookte kip

Deze voedzame salade voor 4 personen is zeer geschikt als lunchgerecht. Eet er warm stokbrood of Marokkaans brood bij. In een kleinere portie kan deze salade als voorgerecht worden gegeten. Bereiding: maak de knolselderij schoon. Vanwege de onregelmatig vorm van deze knol die onhandig te schillen is wordt de knol eerst in plakken gesneden. Snijd vervolgens de schil van de plakken. Snijd de plakken en kleine blokjes. Breng een pan met gezouten water aan de kook. Doe de knolselderij in de pan en kook de blokjes in ongeveer 8 minuten gaar. Laat ze uitlekken en afkoelen. Doe de stukjes in een kom en roer er het citroensap en de peterselie doorheen. Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de partjes in stukjes. Schep appel en knolselderij door elkaar. Snijd de kipfilet in reepjes. Verhit zoiets als één theelepel olijfolie in een koekenpan en rooster hierin de amandelen lichtbruin en knapperig. Schep ze uit de pan in een kom. Roer de mayonaise, crème fraîche en mosterd door elkaar. Verdeel de blaadjes sla over de borden. Schep in het midden de knolselderij en appelstukjes. Verdeel eerst de kipreepjes en vervolgens de mayonaise-room-mosterdsaus over de salade, die wordt bestrooid met een beetje cayennepeper. Garneer de salade ten slotte met de geroosterde amandelen.

Het is onbegrijpelijk, maar er zijn mensen die niet van knolselderij houden. Vervang in dit recept de blokjes knolselderij door reepjes ongekookte bleekselderij. Trek de draden van de stengels en snijd ze vervolgens in smalle reepjes. Mocht ook bleekselderij uit de gratie zijn, neem dan gekookte kleine aardappeltjes of in blokjes gesneden gekookte (vastkokende) aardappels. Uiteraard is het gebruik van verpakte, voorgekookte aardappels taboe. Waarom? Lees de kleine lettertjes op de verpakking.

Morgen: Coquilles Saint-Jacques op zijn Spaans.

    • Anne Scheepmaker