Jol promoveert tot hoofdcoach bij Tottenham

Martin Jol is gisteren benoemd tot hoofdtrainer van zijn Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur. Hij was bij de Spurs sinds juni in dienst als assistent-trainer van de Fransman Jacques Santini, die vrijdag opstapte.

Jol, 48 jaar en afkomstig uit Den Haag, zat zaterdag al op de bank bij de verloren thuiswedstrijd tegen Charlton Athletic (2-3). Jol speelde zelf begin jaren tachtig in Engeland, voor West Bromwich Albion en Coventry City. Als trainer werkte Jol in de eredivisie bij Roda JC en RKC Waalwijk.

Technisch directeur Frank Arnesen haalde Jol naar Londen. Arnesen kende hem uit de tijd dat hij in Nederland werkte als technisch directeur van PSV. Jol wordt nu de achtste trainer van Tottenham Hotspur sinds 1994. De duur van zijn verbintenis is gelijk gebleven. Jol tekende in de zomer voor tweeënhalf jaar bij de Engelse club; toen als assistent-coach.

,,Het is een grote club en ik voel me bevoorrecht hier coach te worden'', zei Jol gisteren op de website van de club na zijn benoeming op White Heart Lane. ,,De spelers en ik kennen elkaar en ik heb sterk het gevoel dat we samen iets kunnen bereiken. Het is bovendien nog vroeg in het seizoen.''

Arnesen is blij dat Jol ,,een van de meest prestigieuze posten in de Premier League'' heeft aanvaard. ,,Martin is een zeer ervaren trainer, hij heeft de reputatie dat hij teams goed kan organiseren en aantrekkelijk voetbal kan laten spelen. Martin heeft grote kennis van het Engelse en Europese voetbal en combineert dat met goede managementkwaliteiten.''

Jol – na Ruud Gullit (Chelsea en Newcastle United) de tweede Nederlander die als manager werkzaam is in de Premiership – zal al zijn kwaliteiten moeten aanboren om met Tottenham dit seizoen nog iets te bereiken in de competitie. The Spurs staan na twaalf wedstrijden op de veertiende plaats van de ranglijst. De achterstand op koploper en stadgenoot Chelsea bedraagt zestien punten.

Pim Verbeek wordt bij Borussia Mönchengladbach assistent van trainer Dick Advocaat. De bondscoach van de Nederlandse Antillen tekende gisteren een contract tot en met 30 juni 2007. Verbeek (48) werkte twee jaar geleden ook als assistent, toen van de Zuid-Koreaanse bondscoach Guus Hiddink bij het wereldkampioenschap. Verbeek is verder voormalig coach van onder meer Fortuna Sittard en Feyenoord. Advocaat werd vorige week bij Borussia aangesteld als opvolger van de ontslagen Holger Fach. Advocaat heeft net als Verbeek een verbintenis tot medio 2007.