IJshockeyclub Amsterdam in financiële nood

Amsterdam Bulldogs overweegt zich terug te trekken uit de eredivisie, de hoogste afdeling van de Nederlandse ijshockeycompetitie. De club die afgelopen seizoen zowel de landstitel als de nationale beker won, dreigt bij gebrek aan sponsors niet langer aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. ,,Maar we hebben een klein sprankje hoop dat het alsnog goed komt'', zegt voorzitter Marcel Fagel van Stichting Topijshockey Amsterdam.

Een eventueel faillissement van de Bulldogs is volgens Fagel een rechtstreeks gevolg van het uitblijven van de toegezegde financiële steun van enkele geldschieters, waaronder de hoofdsponsor. ,,We hadden een afspraak, maar die is om voor mij onduidelijke redenen niet geconcretiseerd'', sprak hij vrijdag tijdens een bezoek aan het duel Den Haag-Heerenveen (3-9).

Zondag liep de deadline af. Harde toezeggingen bleven uit. Desondanks hoopt Fagel de begroting (naar schatting 400.000 euro) deze week alsnog rond te kunnen krijgen. ,,Er is achter de schermen sprake van enige beweging; of we het redden, durf ik niet te zeggen. Maar er gloort in elk geval weer een streepje licht aan het einde van de tunnel.''

Mocht de reddingsoperatie alsnog falen, dan ziet Fagel zich genoodzaakt om de kampioensploeg van trainer-coach Ron Berteling terug te trekken uit de competitie. Het voortbestaan van de moedervereniging, de Amstel Tigers, komt sowieso niet in gevaar. Het topijshockey is ondergebracht in een speciale stichting, juist om te voorkomen dat eventuele verliezen van en bij de zesvoudig landskampioen ten koste zouden kunnen gaan van de jeugd.

Hoofdsponsor van Amsterdam is sinds vorig jaar The Bulldog Energy Drink, een energiedrankje van het wereldwijd opererende The Bulldog-netwerk dat in de hoofdstad onder meer zes coffeeshops exploiteert. Wat de reden is van de afwachtende houding van de veertien overige sponsors, wil Fagel niet zeggen. Niet uitgesloten is dat de overige veertien sponsors moeite hebben met het feit dat zij geassocieerd worden met een bedrijf, dat onder meer softdrugs verkoopt.

Amsterdam speelde vorige maand drie duels in de bekercompetitie, voordat de tien internationals zich bij de nationale ploeg voegden en de club zich op eigen verzoek terugtrok voor de daarop startende tussenronde: de strijd om de Challenge Cup.

Een eventueel afhaken van de Bulls zou een nieuwe klap betekenen voor het toch al noodlijdende Nederlandse ijshockey, dat een lange en treurige geschiedenis kent als het gaat om clubs die niet (meer) aan hun financiële verplichtingen (zie inzet) kunnen voldoen. Nijmegen ging vorig jaar nog failliet. Na een doorstart keerde de club deze zomer samen met een andere herintreder (Den Haag) terug op het hoogste niveau, waardoor de competitie met zes clubs (in plaats van de vier van vorig seizoen) weer enigszins aan kracht en uitstraling won.

Grootste kostenposten zijn de ijshuur en de spelerssalarissen, en dan met name die van de buitenlandse spelers (imports). Daar staat tegenover dat de publieke belangstelling te wensen overlaat; een gemiddeld competitieduel trekt amper vierhonderd belangstellenden.

    • Mark Hoogstad