Hoofdkantoor Ahold naar Amsterdam

Supermarktconcern Ahold verhuist het hoofdkantoor van Zaandam naar Amsterdam. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Het kantoor van supermarktdochter Albert Heijn blijft wel in Zaandam.

De verhuizing staat gepland voor het vierde kwartaal van 2005. Ahold vestigt zich in het kantoorgebouw van Huys Europa aan de Piet Heinkade in Amsterdam. Het nieuwe kantoor krijgt maximaal 160 werkplekken. Op het kantoor in Zaandam is ruimte voor 180 tot 200 werkplekken.

Het is niet waarschijnlijk dat Ahold banen schrapt. Nu huurt het bedrijf nog veel extern personeel in bij de afhandeling van de boekhoudfraude, die bijna twee jaar geleden bekend werd. ,,Het is een nieuwe fase in onze geschiedenis'', aldus een woordvoerder.

Ahold wil het karakter van het hoofdkantoor veranderen van een financiële holding naar een meer operationeel kantoor. De verhuizing naar een nieuw onderkomen ondersteunt deze verandering, zegt het bedrijf. De staf van het hoofdkantoor richt zich op ondersteuning van de raad van bestuur.

Ahold is niet het enige bedrijf dat Amsterdam kiest boven een plek elders in het land. Elektronicaconcern Philips vertrok in 1998 van Eindhoven naar Amsterdam. De verhuizing zorgde destijds voor veel ophef.