Felgele kunstofmand vervangt aloude korf

De korfbalsport probeert het spel te moderniseren. De invoering van de kunststofmand, komend weekeinde bij het begin van de zaalcompetitie in de hoofdklasse, is maar één voorbeeld. Aan het einde van het jaar volgt een ander experiment. Bij het Korfbal Challenge-toernooi doet de `tweepuntencirkel' zijn intrede. Dat heeft het Nederlands korfbalverbond (KNKV) gisteren in Utrecht bekendgemaakt.

Bij de experimentele regel krijgt het team dat van buiten de cirkel scoort twee in plaats van één punt, en zullen speciale cirkels voor vrije ballen naast de korf worden aangebracht. Hierdoor worden de vrije worpen niet meer automatisch van de strafworpstip genomen, zoals nu het geval is. ,,Het zijn belangrijke veranderingen die de kwaliteit van het spel, maar zeker ook de spanning, ten goede zullen komen'', volgens topsportcoördinator Ben Crum van het KNKV.

Met de komst van de nieuwe kunsstofkorf, een knalgele mand, gaat een lang gekoesterde wens van de bond in vervulling. De rotanvoorganger had het nadeel te vervormen en minder stug te worden bij langdurig gebruik. De uitkomst van de wedstrijden zal nu minder afhankelijk worden van het gebruikte materiaal.

In het verleden raakten teams `ingespeeld' op hun eigen korf, wat een voordeel opleverde in de wedstrijden. De term `schepmandje' is met ingang van komend seizoen niet meer van toepassing. De nieuwe korf, die ontwikkeld is met behulp van DSM, geeft de garantie minimaal vijf jaar de eigenschappen te behouden onder alle weersomstandigheden.