Exposities Rembrandt

Amsterdam viert de 400e geboortedag van de beroemde kunstschilder Rembrandt van Rijn in 2006 met een reeks exposities en evenementen. Zo is er een speciale wandelroute door de hoofdstad in de voetsporen van de kunstenaar en gaat in Koninklijk Theater Carré de musical De vrouwen van Rembrandt in première. Dat maakte Amsterdam Toerisme & Congres Bureau maandag bekend. Andere evenementen in het Rembrandtjaar zijn onder meer de tentoonstelling Rembrandt & Carvaggio. Deze expositie in het Rijksmuseum laat ongeveer 25 topwerken van de twee meesters zien, dankzij bruiklenen van musea uit de hele wereld.

Museum het Rembrandthuis, het huis waar de schilder ruim twintig jaar woonde en werkte, speelt in 2006 ook een belangrijke rol. Er zijn vier exposities te zien, waaronder Rembrandt, Zoektocht van een genie. Die gaat over de artistieke crisis die de schilder na het overlijden van zijn vrouw Saskia in 1642 doormaakte en die ruim twintig jaar duurde.

Het Joods Historisch Museum wijdt een tentoonstelling aan Hoe joods Rembrandt was, het Bijbels Museum aan de Bijbel als inspiratiebron voor vooral zijn etsen.