ECB-president Trichet praat euro naar beneden

De koersstijging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar is tot stilstand gekomen na een verbale interventie van president Trichet van de Europese Centrale Bank.

Vanmorgen noteerde de euro iets onder de 1,29 dollar, nadat de koers gisteren nog opliep naar dicht bij de 1,30 dollar. Dit was het niveau waarop Trichet ook in januari van dit jaar al met woorden ingreep. Net als destijds noemde de centrale bankier de koersbeweging op de valutamarkt `bruut' en `onwelkom'.

De ingreep van Trichet maakte een einde aan een periode van onduidelijkheid, waarin zowel de Duitse bondskanselier Schröder als de Belgische centrale bankier Quaden de daling van de dollar aanvankelijk bagatelliseerden. Quaden kwam gisteren na de ingreep van Trichet op zijn eerdere woorden terug.

De rust op de valutamarkt keerde vanmorgen ook terug omdat handelaren zich voorbereiden op de bijeenkomst morgen van het bestuur van de Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve Board. Veel analisten houden rekening met een verdere verhoging van de Amerikaanse geldmarktrente, de Federal fund rate. Die rentevoet staat nu op 1,75 procent, en verwacht wordt dat er een stijging van 0,25 procentpunt wordt doorgevoerd tot 2 procent. De beslissing wordt morgenavond Europese tijd verwacht.

In de Verenigde Staten uitte de voormalige minister van Financiën Rubin, zware kritiek op het financieel-economische beleid van de regering Bush. Rubin was van 1995 tot 1999 minister onder president Bush' Democratische voorganger Clinton, en zit nu in de raad van bestuur van Citigroup, de grootste Amerikaanse financiële instelling.

Volgens Rubin is er juist nu alles aan gelegen om openbaar te pleiten voor een sterke dollar. Hij verwijt het Witte Huis dat te weinig te doen, en steels toe te laten dat de dollar gaandeweg verzwakt om daarmee de Amerikaanse export goedkoper te maken. Rubin liet een ernstige waarschuwing horen inzake de Amerikaanse tekorten op de begroting en de betalingsbalans. ,,Als de financiële markten zich zorgen beginnen te maken over onze begroting op de lange termijn, en de buitenlandse kapitaalverschaffers waar we nu zo enorm afhankelijk van zijn geworden, die zorg delen, dan kunnen de markten wel eens veel hogere rentes gaan vragen op onze overheidsschuld'', aldus Rubin. Hij sloot niet uit dat dit voor `ernstige verstoringen' van het financiële systeem zou kunnen zorgen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën liet weten dat er een onveranderd streven is naar een sterke dollar, en dat er een plan ligt om het begrotingstekort van nu ruim 4 procent in vijf jaar tijd te halveren.

Morgen worden ook de jongste cijfers over het Amerikaanse handelstekort gepubliceerd. Ook die kunnen invloed hebben op de dollarkoers.