Digitale foto's en film met één camera

JVC heeft een zakformaat camera ontwikkeld die zowel voor videofilmen als fotograferen kan worden gebruikt. Het is ook de eerste digitale camera met een mini harde schijf: de microdrive.

Digitale fotocamera's zijn bijna niet meer aan te slepen. In de eerste helft van dit jaar gingen er alleen al in Nederland 555.000 stuks over de toonbank; 61 procent meer dan in dezelfde periode van 2003, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. Ook videofilmen doen steeds meer mensen digitaal. Wat ligt er dus meer voor de hand dan een camera te ontwikkelen die zowel voor fotograferen als videofilmen kan worden gebruikt?

Toch is dat er tot dusverre niet echt van gekomen. Met enkele camcorders kunnen ook foto's worden gemaakt en sommige digitale fototoestellen kunnen ook videofilmpjes opnemen. Maar vaak is het niet meer dan een aardigheidje. De beeldkwaliteit is verre van optimaal. Videocamera's waarbij foto's op tape worden opgeslagen doen dit bijvoorbeeld in een resolutie van 640 480 beeldpunten en dat is onvoldoende voor scherpe fotoafdrukken.

De Japanse fabrikant JVC combineert nu voor het eerst een volwaardige video- en fotocamera in één model, de Everio. Met die camera kunnen 60 minuten mpeg-2 video van hoge kwaliteit worden opgenomen, of 5.595 digitale foto's in uxga-formaat (1.600 1.200 beeldpunten). Dat alles dankzij een Megabird processor die zowel bewegende als stilstaande beelden kan analyseren.

Maar dat is niet het enige bijzondere aan de camera. Even opmerkelijk is het gebruik van een microdrive als opslagmedium. De meeste camcorders zijn voor het vastleggen van beelden nog altijd aangewezen op dvd of tape. JVC heeft gekozen voor een verwijderbare mini harde schijf, die tegenwoordig in sommige audiospelers (zoals de grotere iPods) worden aangetroffen. Zo'n microdrive weegt maar 16 gram en is kleiner dan een luciferdoosje: op de microdrive die JVC levert bij zijn camera past 4 gigabyte aan data. Daarnaast kunnen foto's worden vastgelegd op een SD-geheugenkaartje.

Met 2 megapixel levert de fotocamera niet de hoogst haalbare kwaliteit. Fotocamera's zitten tegenwoordig gemiddeld op 5 megapixel en de nieuwste modellen op 7 megapixel, ook al worden zelden foto's in die hoge resolutie gemaakt. De resolutie van 2 megapixel is echter ruim voldoende voor klein formaat foto's.

De videocamera kent verschillende opnamestanden. De hoogste stand neemt video op met een snelheid van 8,88 megabit per seconde, dat scheelt maar nauwelijks van de snelheid daarmee dvd wordt afgespeeld (maximaal 9,8 Mbps).

Een nadeel is dat de camera niet geschikt is voor Apple-computers. Het QuickTime-formaat van Apple, dat gebruikt wordt om video weer te geven, ondersteunt (nog) geen ac-3 audio. JVC heeft voor mpeg-2 video en ac-3 audio gekozen om de beelden zonder veel conversieslagen naar dvd weg te kunnen schrijven. Dat laatste moet dan uiteraard op de pc gebeuren. Voor het overschrijven van film naar pc kan een usb-2.0 kabel worden gebruikt.

De prototypes die JVC demonstreerde lagen prettig in de hand. Vooral de bewegingscorrectie (het compenseren van schokkende bewegingen) maakte indruk.

Nadeel is wel weer dat de camera ongeveer twee keer zo duur is als een reguliere digitale fotocamera en flink veel duurder dan een camcorder. Het eenvoudigste model – met uitklapbaar lcd-scherm – kost 1.399 euro.

    • Jan Libbenga