Collectief vervolg nodig op film Submission

Ik heb me vanaf het uitkomen van de film Submission verbaasd over de ophef erover. Ik ben niet religieus en ik vond het een mooi uitziende, beschaafde film, waarin een vreselijk, persoonlijk verhaal verteld wordt over de onderdrukking van een vrouw in de naam van een god (het had elke god kunnen zijn). Maar in de krant van de volgende dag stond: nieuwe provocatie Ayaan Hirsi Ali. En iedereen werd gevraagd: bent u gekwetst? Ik dacht: dat is pas provocatie. Mag ik nu niet meer zelf zien wat ik zie? Moet ik naar zo'n film kijken vanuit het perspectief van een ander? Wordt een gelovig mens boven een ongelovig mens geplaatst? Telt mijn oordeel minder zwaar omdat ik niet in een god geloof? Ik hoop dat regisseurs in Nederland doen wat ze van plan zijn en een collectief vervolg maken op Submission.

    • T. Zwart