Chinese spionnen bestraft

China heeft de Chinees Cai Xiaohong en de Brit Wei Pingyuan vorige week achter gesloten deuren veroordeeld tot zware gevangenisstraffen wegens spionage voor de Britse regering. Dat heeft een functionaris van de Chinese vertegenwoordiging in Hongkong gisteren bevestigd.

Cai Xiaohong was vroeger secretaris-generaal op datzelfde kantoor van de Chinese vertegenwoordiging. Hij was verantwoordelijk voor de uitwisseling van vertrouwelijke informatie tussen Hongkong en Peking. Hij zou onder meer informatie over het bezoek van de voormalige Chinese president Jiang Zemin aan Hongkong in 2001 voor een bedrag van ruim een half miljoen euro hebben doorverkocht aan de Britten.

Cai werd in de herfst van vorig jaar teruggeroepen naar China. Daaraan werd toen geen ruchtbaarheid gegeven, vermoedelijk in verband met het bezoek dat de Britse premier Tony Blair eind vorig jaar aan China bracht. Cai werd veroordeeld tot vijftien jaar cel.

De Britse staatsburger Wei Pingyuan kreeg levenslang voor vergelijkbare delicten. Hij was vóór de soevereiniteitsoverdracht van Hongkong in 1997 verantwoordelijk voor Taiwanese aangelegenheden bij de Hongkongse tak van persbureau Nieuw China.