Bush gaat door met `offensief' beleid

De Amerikaanse president Bush zal in zijn tweede termijn zijn ,,offensieve'' buitenlandse beleid voortzetten. Dit zegt de minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, vandaag in de Financial Times. Het is het eerste duidelijke signaal over de koers van Bush na zijn herverkiezing. Powell zei in een vraaggesprek dat het beleid ,,multilateraal van aard'' zal zijn, maar dat de Verenigde Staten indien nodig alleen zullen optreden.

,,De president haalt geen bakzeil en trekt zich niet terug'', zei Powell. ,,Het is een voortzetting van zijn uitgangspunten, zijn beleid, zijn overtuigingen.'' Volgens Powell heeft Bush een mandaat om een buitenlands beleid te formuleren dat in het teken staat van het Amerikaanse nationale belang.

De minister zei dat het beleid tot nu toe ,,offensief in termen van het aanpakken van uitdagingen, kwesties'' was geweest. De president zal ,,in die richting blijven gaan''. Onder een offensief buitenlands beleid vatte Powell ook een actieve aanpak van aids en ontwikkelingshulpkwesties. Hij gaf voorts aan dat een verandering in het Palestijnse leiderschap, nu Yasser Arafat zeer ernstig ziek is, een kans biedt om het vredesproces in het Midden-Oosten vooruit te helpen. ,,We zijn klaar om deze gelegenheid doortastend te benutten'', zei hij, zonder aan te geven hoe.

Volgens Powell wil Bush de hand reiken aan Europese leiders na de meningsverschillen over Irak. ,,We zullen proberen die meningsverschillen nu achter ons te laten'', zei de minister tegen de Financial Times.

Tegen meereizende verslag-gevers op weg naar Mexico zei Powell dat hij hier zelf de komende weken veel aandacht aan zal geven tijdens een reis naar Europa, waaronder de NAVO. Hij wil er zeker van zijn ,,dat onze Europese vrienden weten dat de president een sterke relatie wil met al onze Europese vrienden en bondgenoten, ondanks de meningsverschillen die we in het verleden hadden''.

Powell wilde gisteren niet ingaan op speculaties over zijn aanblijven als minister. Dat weigerde ook zijn collega op Defensie, Donald Rumsfeld, over wie soortgelijke geruchten de ronde doen.

Het Witte Huis maakte gisteren bekend dat de stafchef van Bush, Andy Card, aanblijft voor de tweede termijn. ,,Hij heeft uitstekend werk verricht en de president verheugt zich erop dat hij zijn werk voortzet'', zei een woordvoerder. De 57-jarige Card bekleedt de sleutelpositie sinds het begin van de regering-Bush in januari 2001. Hij was ook een naaste adviseur van de vorige president Bush van 1989 tot 1993.