Beurskoersen na de Krach van 1929

De opmerkingen rond de grafiek bij het interessante artikel van Maarten Schinkel over de krach van 1929 (NRC Handelsblad, 30 oktober) bevatten een onjuistheid. Het is niet waar dat pas toen de beurskoersen op hun dieptepunt waren aangeland (1932) de Grote Depressie van start ging. Anders dan bij de koersval van 2000-2003 werkte de beurscrisis van oktober 1929 zeer snel door op de reële economie zodat al binnen een jaar grote aantallen mensen werkloos waren. In Duitsland leidde dit bij de verkiezingen van september 1930 tot springtij voor de voordien kwijnende Nazipartij. De door Schinkel genoemde beleidsfout van de centrale banken, die de geldvoorziening niet verruimden maar afknepen, was hiermee een van de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog. De jaren 1932/33 markeren niet de start maar juist het begin van het einde van de Grote Depressie, in ieder geval in Duitsland en Amerika, als gevolg van de nieuwe economische politiek van respectievelijk Hjalmar Schacht en Roosevelt.

    • E.F. Limburg