Banden Spaanse terreurgroep en Mohammed B. onderzocht

De Spaanse politie onderzoekt mogelijke banden tussen Mohammed B., de verdachte van de moordaanslag op Theo van Gogh, en de radicale moslimterreurgroep die wordt verdacht van het plannen van nieuwe aanslagen in Madrid. De afgelopen weken werd onder de codenaam ,,operatie Nova'' op last van de onderzoeksrechter Baltasar Garzón 31 arrestaties verricht van verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de voorbereding van de aanslagen, die onder meer de centrale rechtbank, treinstations en het voetbalstadion van Real Madrid tot mogelijke doelwitten had.

Het dagblad El País meldt vandaag dat de Spaanse politie samen met de Nederlandse collega's de mogelijke banden onderzoekt tussen deze groep en de moordenaar van Van Gogh. Het verband wordt daarbij gelegd via de fundamentalistische moslimorganisatie Takfir Wal Hijra (Anathema en uitwijzing). Een van de hoofdverdachten van de aanslagen van 11 maart in Madrid, Ahmed R.O. was eveneens een aanhanger van deze radicale stroming.

De link die wordt gelegd tussen Mohammed B. en de Spaanse terreurgroep wordt gelegd via diens contacten met de 18-jarige Nederlandse verdachte Samir A. De laatste zou mogelijk contacten hebben onderhouden met personen die bij het Spaanse terreurnetwerk zouden horen. Dit betreft onder meer Mourad Y., die volgens het vooronderzoek van operatie Nova vanuit Spanje de terreuracties steunde met falsificatie van paspoorten en kredietkaarten. Mourad Y., alias Abu Anas, werd in april vorig jaar gearresteerd in Nederland en uitgeleverd aan Spanje. Volgens de Nederlandse politie wordt hij verdacht nauw betrokken te zijn bij de logistieke steun aan terreurgroepen in Nederland, aldus het Spaanse onderzoek.

In de tenlastelegging van rechter Garzón wordt Mourad Y. beschuldigd van het voorbereiden van een bomaanslag in Nederland door middel van explosieven in een computer. Dit zou zijn gebeurd in samenwerking met Afgaan Ziani M. die bij zijn arrestatie een Nederlands paspoort met een valse naam bij zich droeg.

In het contactennetwerk wordt tevens onderzocht of Mohammed B. via Samir A. in contact stond met verdachten die betrokken zijn bij de aanslagen vorig jaar in Casablanca. Samir A. was bij zijn arrestatie in de Oekraïne in het gezelschap van Salaheddin B. Diens broer Abelazziz B. werd vorig jaar in het Spaanse Algeciras gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Marokko.

    • Steven Adolf