AIVD-stuk lekte uit naar extremisten

Informatie van de veiligheidsdienst AIVD is terechtgekomen bij een groep fundamentalistische moslims rondom Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh.

Een vriend van Mohammed B. kreeg afgelopen zomer een ongeadresseerde envelop in zijn brievenbus, met daarin informatie over een extremistisch netwerk waarvan hijzelf volgens de veiligheidsdienst deel uitmaakt. Dit interne onderzoeksverslag is in bezit van NRC Handelsblad. De vriend kwam geregeld samen met een groepje dat over de koran en politiek sprak, waartoe ook Mohammed B. behoorde.

Eerder al bleek er vertrouwelijke AIVD-informatie gelekt naar verdachten in een Utrechtse terrorismezaak. In die zaak draaide het om explosieven die zich zouden hebben bevonden in een huis in de Bucheliusstraat. In verband daarmee werd eind september een AIVD-medewerker opgepakt, die ervan wordt verdacht staatsgeheimen te hebben verspreid. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het lek. Vorige maand zei de AIVD dat het lek slechts ,,beperkt schade'' had opgeleverd.

Uit het interne onderzoeksverslag van de AIVD wordt duidelijk dat de geheime dienst een groep in de gaten houdt rondom Samir A. Deze A. werd in oktober 2003 opgepakt voor het beramen van een terroristische aanslag. De verdachte leden van deze `Hofstadgroep', zoals de AIVD het omschrijft, werden na twee weken vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Deze zomer werd hij opnieuw gearresteerd.

In het AIVD-stuk, dat dateert van deze zomer, wordt vastgesteld dat het `geruime tijd rustig [is] geweest rond de groep'. Maar recentelijk worden weer `meer bewegingen in de groep waargenomen', aldus de AIVD: ,,Het lijkt erop dat er weer vaker bijeenkomsten zijn.'' Vervolgens wordt gedetailleerd beschreven welke bewegingen de AIVD in binnen- en buitenland heeft waargemomen. Onduidelijk is of ook Mohammed B. de informatie heeft gekregen.

Bronnen rondom het onderzoek naar het lek bij de AIVD gaan er desgevraagd van uit dat de informatie die bij de groep rond Mohammed B. terecht is gekomen, afkomstig is van dezelfde AIVD-medewerker die ook Utrechtse verdachten tipte. Net als in de Utrechtse zaak lijkt de verdachte AIVD'er erop uit te zijn geweest leden van de `Hofstadgroep' te waarschuwen dat ze in de belangstelling stonden van de AIVD. De dienst wilde vanmorgen niet reageren.

Justitie is op dit moment op zoek naar een spil in het netwerk, de 43-jarige Syriër Redouan of Mohammed Al-I. Volgens diverse verklaringen was hij de koranleraar van de groep radicale moslims waarvan zowel Mohammed B. als Samir A. deel uitmaakte. Naar verluidt gold ook Mohammed B. als kenner van de koran, maar moest hij daarin zijn meerdere erkennen in Redouan Al-I. Al-I. werd net als Samir in oktober 2003 opgepakt, maar later vrijgelaten en uitgezet.

POSITIE REMKES pagina 3

    • Jaco Alberts
    • Steven Derix