700 gewonden in Ivoorkust

De hoogste generaals in Ivoorkust hebben gisteren beloofd met Franse vredestroepen samen te werken bij het handhaven van de orde in Ivoorkust. Bij rellen zijn sinds zaterdag zeker zevenhonderd gewonden gevallen; of er ook doden vielen is onduidelijk.

Abidjan, het commerciële centrum van Ivoorkust, bleef gisteren rustig, op incidenten rond een hotel na. In dat hotel verblijven Franse militairen, die er een vijftigtal pantserwagens hebben gestald. Gisteren omsingelde een menigte van duizenden Ivorianen het hotel, voornamelijk zogenoemde `jonge patriotten', de jeugdbeweging van het regerende Volksfront. Franse militairen schoten in de lucht in een poging de betogers uiteen te drijven. Het hotel ligt slechts een kilometer van de residentie van de Ivoriaanse president, Laurent Gbagbo. Vandaag bevonden zich nog duizend betogers bij het hotel.

In het hotel werden gisteren besprekingen gehouden tussen de hoogste Ivoriaanse legerleiders en de commandanten van de Franse VN-soldaten in Ivoorkust. Bij dat overleg was ook de voorzitter van het Ivoriaanse parlement, Mamadou Coulibaly, aanwezig. Na afloop van het overleg zei een Ivoriaanse generaal dat ,,we met een catastrofe hebben geflirt''. Hij riep zijn landgenoten op tot kalmte.

De opmerking van de generaal heeft betrekking op de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag, toen twee vliegtuigen van de luchtmacht van Ivoorkust nabij de stad Bouaké – die in handen is van rebellen tegen het gezag van Gbagbo – een Franse basis aanvielen en daarbij negen Fransen en een Amerikaanse burger doodden. De Fransen vernietigden daarop de hele Ivoriaanse luchtmacht, waarna het in Abidjan en de hoofdstad Yamoussoukro tot anti-Franse onlusten kwam. Sinds zondag is de toestand weer betrekkelijk rustig. Rond tweeduizend buitenlanders hebben in Abidjan hun toevlucht gezocht in Franse en VN-bases. Van de rond zevenhonderd gewonden vielen er 410 in Abidjan.

Vandaag is in Abidjan de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki aangekomen. Hij is door de Afrikaanse Unie gevraagd in Ivoorkust te bemiddelen.

De rebellen, die de noordelijke helft van Ivoorkust controleren, hebben gisteren opnieuw het aftreden van president Gbagbo geëist. Het bewind van Gbagbo opende vorige week donderdag een offensief tegen de rebellen; het verbrak daarmee een anderhalf jaar oud bestand. President Gbagbo verdedigde die aanval gisteren. Hij zei dat de rebellen hebben geweigerd zich te ontwapenen, zoals ze uiterlijk 15 oktober hadden moeten doen. ,,Ivoorkust kan niet langer de gijzelaar blijven van een rebellie die niet weet wat ze wil'', zei hij.