Zilveren medaille voor Van Manen

Choreograaf Hans van Manen heeft afgelopen zaterdag in de Stadsschouwburg de Zilveren medaille van de stad Amsterdam gekregen uit handen van cultuurwethouder Hannah Belliot.

De uitreiking vond plaats tijdens de pauze van de voorpremière van Holland Danst!, een tweedelige tv-documentaire over de geschiedenis van de Nederlandse dans van regisseur Niek Koppen. Belliot prees Van Manen, die uitgebreid te zien is in Koppens film, om zijn grote bijdrage aan de Nederlandse dans. ,,Je bracht de stad aan het dansen'', aldus Belliot, die ook wees op de veelheid aan invloeden (het uitgaansleven, de beeldende kunst, de fotografie) die Van Manen in zijn choreografieën verwerkt. Na afloop van Belliots toespraak ontstond grote verwarring toen bleek dat zij de medaille in haar auto had laten liggen. Van Manen bleef geduldig glimlachend op het podium staan, en nam in plaats daarvan het eerste exemplaar van het boek bij Holland Danst!, geschreven door redacteur Klazien Brummel, in ontvangst. Na de pauze arriveerde zijn medaille alsnog. Holland Danst! wordt in twee delen uitgezonden door de NPS op Nederland 3, op zondag 14 en zondag 21 november om 13u.