`We hadden het juist zo goed met elkaar'

Een explosief bij de voordeur van een islamitische basisschool in Eindhoven veroorzaakte een enorme knal en veel materiële schade. Maar ook veel verwarring.

De toegangsdeuren zijn weggevaagd, maar ook de eerste etage van het pand heeft zichtbaar rake klappen gekregen. De islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven ziet er gehavend uit. Mannen in witte pakken doen onderzoek bij het door rood-witte linten afgeschermde pand, dat afgelopen nacht middelpunt was van een aanslag.

De bom die bij de ingang moet zijn neergelegd, veroorzaakte een enorme knal. Buurtbewoner M. Yilmaz schrok ervan wakker, zegt hij vanochtend. Met vele anderen staat de zestiger van Turkse afkomst bij het pand. Terwijl het gehak van beitels weerklinkt – schildersbedrijven repareren de gesprongen ramen van omliggende huizen – zegt Yilmaz zich te zijn ,,doodgeschrokken''. ,,Gekkenwerk'' noemt hij de aanslag. ,,En waarom een school? Waarom betrekken deze aanvallers kinderen bij zo'n kwestie?''

Verderop staat Zuhal, een Turks tienermeisje. Ze bracht haar twee broertjes naar de basisschool aan de Frankrijkstraat. Ze is bang en boos, legt ze uit. Bang dat er ,,een wij-zij cultuur'' ontstaat tussen aanhangers van de islam en Nederlanders, legt ze uit. En boos: ,,Wij keuren de moord op Theo van Gogh juist af, en worden nu gestraft. Ik hoop dat de politie de daders oppakt, hoe eerder hoe beter.''

De buurt in de wijk Woensel, vertelt burgemeester A. Sakkers op het stadhuis, is ,,heel gemengd''. Er woont een mengeling van de Nederlandse samenleving, legt hij uit: autochtonen, Turken, Marokkanen. ,,Ze kennen elkaar goed, daardoor zijn ze zo geschokt. Iemand uit hun omgeving plaatst zo'n bom niet, daar zijn ze van overtuigd.''

Bewoonster J. van de Ven beaamt dat. ,,Het moeten lieden van elders zijn. Wij hebben het hier goed met elkaar. Als ik nog jonge kinderen zou hebben, stuurde ik die naar de islamitische school. Keurige school, goeie school, keurige mensen.'' Ze staat in de Frankrijkstraat naast een jonge islamitische vrouw, wier twee kinderen les vandaag de lessen in Tarieq Ibnoe Ziyad missen. Ze betreurt de explosie ,,heel erg''.

Ze was er wakker van geschrokken, net als twee jonge Marokkaanse meiden, die zich achter de linten op hun telefoon concentreren. ,,Ik hoorde vannacht een knal. Tjee, als dat maar niks met de school van doen heeft, hoopte ik. Maar helaas...'' Haar vriendin dacht bij de klap aan een nabijgelegen fabriek. ,,Toch weer de school.''

Het is de derde keer dat die ,,aan de beurt'' is. ,,Ik voel me bedreigd'', zegt ze, ,,vooral sinds die moord van vorige week. Niet zozeer hier, hier wonen veel aardige mensen, maar elders in de stad. Je wordt nagestaard als een verdachte, en ik heb niks op mijn geweten.'' Haar vriendin knikt.

Vlakbij de islamitische basisschool in Woensel ligt de moskee Al Fourqaan. Omstanders van Nederlandse afkomst zeggen dat dat gebedshuis mogelijk ,,schadelijk'' is voor het imago van ,,onze buurt''. Ze herinneren aan opmerkingen van het Tweede-Kamerlid G. Wilders die `Al Fourqaan' na de aanslagen van 11 september 2001 als een van de ,,ergste'' Nederlandse moskeeën noemde. In het gebedshuis zouden jongeren worden geronseld voor de Jihad. Burgemmeester Sakkers van Eindhoven noemt ,,alle vijf moskeeën'' van Eindhoven echter instituten met wie wij [de gemeente] ,,geregeld en goed contact'' hebben. Vanochtend deed hij een oproep aan ,,alle Nederlanders'': ,,Laten we elkaar als burgers vasthouden, er samen het beste van maken.''

    • Guido de Vries