Voetbal ontploft, toch doelpunt Anderlecht

Kan met een ontploffende voetbal een geldig doelpunt worden gemaakt? Over deze netelige kwestie zal de Belgische voetbalbond zich binnenkort moeten buigen. Het voorval deed zich zaterdag voor tijdens de wedstrijd Anderlecht-La Louvière in de hoogste Belgische voetbalklasse.

In de 64ste minuut van de wedstrijd bracht Anderlecht-speler Baseggio de 1-1 op het scorebord, maar La Louvière betwist de geldigheid van het doelpunt. De club uit Henegouwen heeft een officiële klacht bij de bond aangekondigd wegens het ,,onterecht toekennen van het doelpunt van Baseggio''.

Op foto's in Het Laatste Nieuws is te zien dat al direct nadat Baseggio heeft geschoten de rubberen binnenbal uit de voetbal vliegt. Een fractie later ontploft dat deel, terwijl de bal onhoudbaar achter de doelman van La Louvière in het doel verdwijnt.

De Centrale Scheidsrechterscommissie moet nu beslissen of van een zogenoemde scheidsrechterlijke dwaling sprake is. Hiervoor moet worden vastgesteld of de scheidsrechter kon horen of zien dat de bal ontplofte, nadat Baseggio had getrapt. Voormalig Belgisch toparbiter Van den Wijngaert zegt in Het Laatste Nieuws dat van een dwaling geen sprake kan zijn, omdat scheidsrechter, noch grensrechters, noch de vierde official iets had opgemerkt.

La Louvière had zaterdag nog meer reden zich benadeeld te voelen. Het verloor de wedstrijd met 2-1 na een ten onrechte toegekende penalty. Uit tv-beelden bleek dat Anderlecht-spits Aruna zich in het strafschopgebied liet vallen zonder dat een verdediger hem aanraakte.