Vergelijking met Lindh

De Duitse dagbladen richten zich op de vraag hoe Nederland verder moet, nu ,,een van de belangrijkste critici'' (Die Welt) vermoord is. ,,Het is voor iedere Nederlander ogenblikkelijk duidelijk dat hier een van de zenuwen van de samenleving getroffen is'', stelt de Frankfurter Allgemeine Zeitung in een commentaar op de voorpagina van vandaag. In het commentaar schaart de krant de dood van Theo van Gogh tussen de moorden op politici als Pim Fortuyn en Anna Lindh, ,,politiek getinte moorden in landen die zich lang prezen voor hun openheid en vriendelijkheid tegenover buitenlanders.'' Maar de daders van de moorden op Lindh en Fortuyn stonden alleen, stelt de krant, en dat is in dit geval anders. ,,Na vijftig jaar geforceerde goedkeuring staat het liberale credo nu werkelijk ter discussie''. Het dagblad haalt een uitspraak van Van Gogh van vijf jaar geleden aan: ,,Ik geloof dat de islam onze vrijheid bedreigt. Laat me duidelijk zijn: ik geloof niet dat iedere moslim gevaarlijk is, het zou dom zijn om dat te denken. Het zou nog dommer zijn om te ontkennen dat onze vrijheid bewaakt moet worden.'' De militante islam is een kleine kracht in Europa, stelt de FAZ. ,,Gevaarlijk is het desondanks toch.''

Die Welt publiceert vandaag twee recente ,,anti-islamitische'' stukken van Van Gogh, door de cineast eerder gepubliceerd op zijn internetsite `De gezonde roker.' Volgens het dagblad was voor Van Gogh niets heilig, behalve het liberale gedachtegoed. De woede in Nederland wordt met de dag groter, stelt Die Welt. ,,De 26-jarige dader zwijgt, maar omdat steeds meer details bekend worden, groeit in Nederland de ontsteltenis over de islamitische achtergrond van de daad.'' Volgens Die Welt heeft de dader een voor immigranten ongebruikelijk goede opleiding, en radicaliseerde hij pas de laatste twee jaar. Het verlies van Van Gogh is groot, stelt Die Welt. De krant beschrijft zelfs het lichaam van Van Gogh: ,,Het enorme lijf, die markante kop op een vele lagen tellende nek. Theo van Gogh was niet dik. Zijn lichaam was een manifest tegen de slankheids- en fitnesswaan, die vooral in zijn branche gehoor vindt.''